Ячев: Посещението на Петков в Скопие е безпредметно и без резултат

NetNews

Българският премиер Кирил Петков осъществи първото си официално посещение в Скопие. Двамата с премиера на РСМ Ковачевски са постигнали и конкретни договорки: България ще нарича съседката си с по-краткото име Северна Македония, а до два месеца двете страни ще бъдат свързани по въздух чрез линията София – Скопие.

„Абсолютно безпредметно беше посещението в Северна Македония и без никакъв резултат. Новият премиер просто е искал да направи първата си международна визита в знакова съседна държава. Тежките противоречия, които съществуват в преговорите между двете държави, остават настрани. Това са проблемите с езика, историята, езикът на омразата. Голямата новина за откриването евентуално на нова самолетна линия не е новина. Всички помним, че 2007 такава въздушна линия имаше“, коментира лидерът на „Силна България“ Борис Ячев в „Денят ON AIR“.

Той изтъкна, че не би нарекъл реформата в съдебната система реформа, а борба между няколко страни – изпълнителната власт, съдебната власт, от трета страна – МВР и интересът на българското общество.

„И четирите страни в тази битка са губещи. МВР и прокуратурата, защото взаимното саботиране на съвместната работа, води до ниска разкриваемост. Дори главният прокурор в момента е в една кръгова отбрана. Печеливш е, може би, само криминалният контингент, който в момента от това взаимно вторачване и тази борба между тези три институции, никой не го закача“, заяви Ячев пред Bulgaria ON AIR.

Според него, когато говорим за съдебната реформа, говорим за „нероден Петко“, защото ние нямаме някаква правна рамка или законодателна инициатива, която да се коментира.

„По отношение на закриването на специализираните съдилища и прокуратура, има едно законодателно предложение, което обаче не дава отговор на въпроса какво ще стане с тези дела, които в момента са на някакви инстанции. Какво ще се случи с тези прокурори и съдии? Бърза се, защото не се знае какъв ще бъде политическият живот на тази коалиция“, подчерта Ячев.

Той поясни, че е абсурдно да бъде извадена Дирекция „Конфликт на интереси“ от КПКОНПИ, защото в 99% от случаите, когато става дума за корупция на високите етажи на властта, винаги в основата е конфликтът на интереси. Лидерът на „Силна България“ обърна внимание, че трябва внимателно да се следи кой ще оглави Комисията.

„Подадената оставка от Сотир Цацаров е достойна постъпка. Аз бих го поздравил за това нещо. Вижда се, че е много трудно да се работи с изпълнителната власт, която решително не желае не само да работи с този състав на Комисията, но и не желае да оцени това, което Комисията е постигнала“, смята Ячев.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Рекорд от новозаразени: В болницата в Айтос нямат места за пациенти

Почти 10 хиляди са случаите на коронавирус за денонощието, 22% от пробите са положителни. С най-много заразени за пореден ден е София-град, следван от Благоевград и Пловдив. Така двуседмичната заболеваемост достигна над 1 100 на 100 хиляди души население, предава Bulgaria ON AIR. 829 са приетите с Ковид-19 в болници […]