Абровски: Недостиг на храна в България няма да има

NetNews

Ще се стигне ли до недостиг на храна в България заради конфликта в Украйна, коментира пред БНР Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделие в парламента. По думите му докато стоят зелените коридори, които създаде Европейската комисия през 2020 г. това няма да се случи и продоволствена криза няма да има.

Според него в началото на COVID кризата, когато всичко бе блокирано, сме били в много по-опасна ситуация, отколкото сме в момента.

Още по темата

30 мар 2022 08:47

86

16 мар 2022 22:08

35

14 мар 2022 12:31

38

Изкупуването на зърно още не е започнало, уточни Пламен Абровски.

„Имаме нужда от такъв стратегически резерв от зърно. Много отдавна започнаха процесите с недостига на храна на ниво планета. Ние сме късметлии, че живеем в най-богатия континент, където имаме дори излишъци. Ако вземете една Африка, там има страхотен глад.“

При прекъсване на доставките на зърно от Украйна, могат да стартират миграционни процеси, които ще усилят натиска към Франция, Испания, Италия, допълни той.

„Да купуваш за една година напред е малко в повече, но такъв резерв, такъв буфер – сериозен, би бил добър, защото в момента зърното по нищо не се различава от конвертируема валута. Държави като Египет в момента разменят товар зърно срещу товар тор.“

Абровски посочи Стратегическия план за земеделието като един от пунктовете от коалиционното споразумение, който вече се реализира. Законодателството по него вече трябва да започне. По думите му, се подготвя цялостна законодателна поземлена реформа.

Той изрази мнение, че Народното събрание в последните 12 години е било „завряно в 12-а глуха“. „Какво се е случвало до настоящия момент – Народното събрание само и единствено дава основания за наредба и министърът самосиндикално си взема решения какво да прави в наредбата. Днес е така, утре е така. И животновъди, и зърнопроизводители, и производители на плодове и зеленчуци – каква сигурност имат те, че правилата ще продължат да съществуват?“, попита Абровски.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Битката за БНБ: ГЕРБ и ДПС в отбор със Слави Трифонов

Каримански е подкрепен официално единствено от собствената му партия – „Има такъв народ“. Макар от ДПС да твърдят, че все още нямат решение за кого от двамата кандидати да гласуват, депутати от движението изключиха пред „Капитал“ възможността да подкрепят номинацията на „Продължаваме промяната“, а гласуването им почти сигурно ще е […]