Авиобаза „Безмер“ край Ямбол и военновъздушните сили отбелязват своя боен празник

NetNews

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата 16 октомври се чества като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 година. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос“ и се насочват към Одрин.

Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина – освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване. Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името „Въздухоплавателно отделение“.

През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.  През 1951 г. с Указ на Президиума на Народното събрание и със заповед на министъра на народната отбрана се създава ново авиационно поделение – 22-ри изтребителен авиополк, чийто наследник е Авиобазата в Безмер.

В наши дни в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни. Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Може ли 10-метров Hummer да се справи в дълбока кал? (ВИДЕО)

Hummer е добре позната американска марка, чиито офроуд способности малко или много са познати на целия свят. Какво, обаче се случва, когато стандартен Hummer H2 бива удължен с около 5 метра и бъде вкаран в дълбоката кал на руските офроуд трасета. Отговорът се съдържа във видеото на Manager Anton, където […]