Австрия: Украйна влиза в ЕС едва след 5-10 години

NetNews

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз не може да се случи „през следващите 5 до 10 години“, заяви австрийският министър по ЕС и конституционните въпроси Каролин Едщадлер, цитирана от „Евронюз“.

Изявлението ѝ идва, след като последните коментари по въпроса на външния министър Александър Шаленберг предизвикаха противоречия, предлагайки Украйна да търси различни начини за присъединяване към ЕС вместо членство – ход, който руските информационни агенции интерпретираха като Австрия каза „не“ на присъединяването на Украйна.

Едщадлер коментира ситуацията, посочвайки, че пълният процес на присъединяване на Украйна ще бъде „дълъг процес за приспособяване, който със сигурност не може да бъде постигнат през следващите пет до десет години“, тъй като „някои държави от Западните Балкани чакат от десетилетия за следващата стъпка“.

Тя бе категорична, че не може да има бърза процедура за Украйна.

Това, което външният министър Шаленберг искаше да каже, е, че може да се наложи да бъдете креативни в начина, по който въвеждате Украйна в западните ценности, поясни Едстадлер и допълни: Това, което Украйна очевидно чу, беше „не“ на членството в ЕС, което нямахме предвид и не е позицията на Австрия.

Австрия е една от малкото европейски държави, които отказаха да доставят оръжие на Украйна, като вместо това предпочетоха да подкрепят страната с хуманитарна помощ.

До момента Виена е доставила 10 000 каски, бронежилетки и 100 000 литра гориво, а също е предоставила 17,5 милиона евро помощ на Червения кръст и други неправителствени организации. Австрийското правителство е вложило и 10 милиона евро в програмата на Световната банка за Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Цената на дървата скочи двойно

В Латвия е регистрирано почти двукратно увеличение на цените на дървата за огрев спрямо 2021 г., съобщава LTV. Преди година два кубика дърва за огрев струваха 120 EUR, сега цената им надхвърля 220 EUR. Цената на дървата за огрев обаче само расте и не се знае колко ще струват в […]