Знаете ли защо автомобилите ще поскъпват?

NetNews

Отговорът на този въпрос на "пръв поглед" е елементарен. Поради поскъпването на всички части и компоненти, от които са произведени автомобилите, се покачват и цените на самите автомобили. Например стоманата, използвана за каросерия, скоростна кутия и части на рамата, дори пластмасата, обвита около броните и облицовките на вратите съставляват голяма част от производствените разходи, а тези продукти непрекъснато поскъпват.

Също така си струва да се добавят повишаващите се заплати на работниците, логистиката, инвестициите в нови технологии и пълзящата инфлация. Всичко това силно влияе на производителите на автомобили. В такава ситуация намаляването на производството помага, но само за кратко. Така че, дори в такива трудни условия, производителите не разочароват своите акционери.

Закриването на заводи не пречи на компаниите да се представят добре. Въпреки че са сглобени по-малко автомобили, отколкото преди няколко години, те са с по-високо качество, но и са по-скъпи. Спадът в производството обаче продължава, този път поради недостиг на микрочипове. Така според прогнозите ще бъдат произведени 4 милиона автомобила по-малко.

За много производители тези фактори могат да бъдат сериозен тест. Автомобилната индустрия има високи фиксирани разходи. За да останат на повърхността, компаниите не трябва да търпят загуби. А спадът в производството само увеличава разходите. Има няколко начина за възстановяване на печалбите. Купувачите няма да могат да приемат увеличението на цените на автомобилите.

Таванът е 12% увеличение на цената. В същото време индексът на достъпност на превозните средства започна да намалява, тоест сега много по-малко хора са готови да дадат повече пари за нова кола. Спадът в продажбите поради по-високите цени на автомобилите неизбежно ще предизвика загуби.

Същото обаче ще се случи и ако цените се поддържат на същото ниво, но производството се намали. Това постепенно ще доведе и до друг проблем – дори употребяваните автомобили ще стават по-скъпи. И какво остава нас потребителите. Ще бъдем принудени да избираме между по-скъпа кола или да останем без такава изобщо.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антон Кутев: Ще бъдат разкрити още "ужасяващи неща" от управлението на ГЕРБ

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев обяви пред БНТ, че следващата седмица ще бъдат направени още разкрития от управлението на ГЕРБ. Посочи, че след Българската банка за развитие, ще бъдат изнесени данни и за други структури, където по думите му нещата са ужасяващи. Кутев определи като лъжа твърденията на ГЕРБ, […]