По-вредни ли са електромобилите от колите с ДВГ? (Ново проучване)

NetNews

Електрическите автомобили в производството са с 32% по-вредни за околната среда, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Щетите се компенсират по време на тяхната експлоатация, но кога се случва това? Сравнение на електрическия автомобил Tesla Model 3 и бензинова Toyota Corolla показа колко "мили" пробег на електрическия автомобил с нулеви емисиина въглероден диоксид елиминира щетите, причинени в производствения процес.

Резултатът зависи и от метода за получаване на електричество. Все още на много места енергията се получава по "мръсен" начин и тогава електрическата кола ще бъде по-екологична от автомобила с ДВГ след 126 600 км. В Норвегия обаче точката на равновесие се достига само след 14 000 км. В САЩ тази цифра е 21 700 км. Данните са от лабораторията Аргон в Чикаго.

Учените от тази лаборатория доказват още, че на етапа на производство на среден електрически автомобил се генерират 30 g CO₂ на един километър пробег. Най-вече в производството на батерии. За подобен бензинов автомобил се генерират 20 грама CO₂ на км.

Ако електрическият автомобил се зарежда само от въглищни електроцентрали, той ще отделя 4.1 тона CO₂ годишно, а бензиновият автомобил – 4.6 тона. Така че към момента на много места по света екологията на електрическите автомобили е по-скоро прехвърляне на вредни емисии от местата на експлоатация към местата на производство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова на консултациите с ИТН: Не е страшно да има правителство на малцинството

Не е страшно да има правителство на малцинството на „Има такъв народ“. Хората очакват промяна, а не възпроизвеждане на статуквото. Очакването е кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила – „Има такъв народ“, да бъде подкрепен от Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и в него по […]