Toyota пусна по-малка кола от Smart, която струва 13 000 евро

NetNews

Новата малка електрическа кола на Toyota, наречена C + Pod, започна да се продава в Япония. Градският електромобил с пластмасов корпус е предназначен за кратки пътувания и в момента се предлага само за корпоративни клиенти. За обикновените японци C + Pod, цената на който е 1 650 000 йени (€13 000), ще се предлага едва през 2022 година.

По отношение на размерите Toyota C + Pod отстъпва дори на Smart ForTwo. Дължината ѝ достига 2 490 милиметра, широчината ѝ е 1 290 милиметра и височината – 1 550 милиметра. За сравнение ще кажем, че размерите на двуместния Smart са 2 695 x 1 663 x 1 555 милиметра. Разстоянието между осите на електрическата кола е 1 780 мм, а просветът ѝ е 145 мм. Поради пластмасовите панели на каросерията е възможно да се постигне много скромно тегло – то варира от 670 до 690 килограма, в зависимост от оборудването.

Друга характеристика на C + Pod е нейният малък радиус на завиване, който е само 3.9 метра. Градският автомобил е оборудван с диодна оптика и 13-цолови гуми, а в предното окачване са използвани подпори McPherson. За да спести място, салонът остава без централен тунел. Предният панел разполага с големи аналогови контроли за функциите на автомобила и режимите на шофиране, както и с монохромен дисплей, затворен в дебела бяла рамка.

Двигателят на Toyota C + Pod е разположен отзад. Максималната му мощност е само 9.2 киловата, или 12.5 конски сили, а въртящият момент е 56 Нм. Скоростта, която електрическата кола със задно предаване може да достигне, не надвишава 60 километра в час. Двигателят се захранва от 9.06 киловатчасов литиево-йоннен акумулаторен блок, разположен под пода. Той осигурява автономен пробег до 150 километра и може да служи и като източник на енергия за домакински уреди. Пълното зареждане отнема от 5 до 16 часа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Райна с приятна изненада за Коледа (ВИДЕО)

2020-а година за Райна е белязана с появата на нейния 5-ти фолклорен албум "Българийо, една". Въпреки пандемията и неудачите с концертната дейност, певицата успя да зарадва почитателите си с 11 красиви мелодии, събрани в този компактдиск. Точно преди Коледа, по традиция, зрителите на телевизия "Планета Фолк" видяха и най-новата екранизация […]