Адвокат: Присъствието на Йоан Матев на мястото на убийството не го прави извършител

NetNews

Както вече ФАКТИ съобщи, Софийският градски съд оправда Йоан Матев – заподозрян за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в "Борисовата градина". "По това дело е видно, че съдебните заседатели не са статисти, присъствието на Йоан Матев на местопроизшествието не го прави извършител", заяви в сутрешния блок на БНТ адвокат Иво Найденов.

По думите му съдебният състав е преценил, че множеството косвени доказателства не водят до крайния извод, че Йоан Матев е извършителят на престъплението.

"Психолозите не трябва да се правят на детективи. Множеството косвени доказателства могат да доведат до крайния извод, стига да са последователни и да са подкрепени с веществени доказателства. Тук няма нищо по оръжието, което да свързва Йоан Матев, ако говорим само за брат му, е крайно несериозно", допълни адвокат Иво Найденов.

Журналистът от БНТ Иво Никодимов, който следи делото от неговото начало, коментира, че има пропуски в началния етап на разследването.

"Големият въпрос на това разследване е защо 2 години по-късно намират този нож, който се намира в шахта, която е на 30 метра от мястото на убийството, а не се намира на първия или втория оглед. Стратегията на защитата беше изключително успешна, Матев даде лични обяснения, отказа да отговаря на въпроси", добави Никодимов.

Според него няма очаквани и неочаквани решения, всичко се развива в рамките на съдебното следствие, доказателствата срещу Йоан са били косвени.

"Има непълноти в самото разследване, беше загубено време, оръжието на престъплението беше намерено много късно и биологичните следи, които бяха намерени, не дадоха желания в експертизите резултат. Целият съдебен състав приема, че е доказано, че Йоан Матев по време на убийството е бил в района на престъплението. Колкото и да е спорно, че той се вижда на охранителната камера, те приемат, че това е той. Има изводи, че е говорил по телефона", заяви Никодимов.

Според него доказателства на следваща инстанция едва ли ще има.

"Младши съдията и още двама казват, че не е доказано на 100%, че това е оръжието на престъплението по отношение на ножа и не може да се докаже, че Йоан Матев е държал този нож и е нанесъл удар в тялото на жертвата. Председателят на състава и другият съдебен заседател казват, че това е доказано", каза още Никодимов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Левандовски изравни рекорд на легендата Герд Мюлер

Роберт Левандовски изравни рекорд на легендата Герд Мюлер. Полякът стана едва вторият футболист след "Бомбардировача", който успява да накаже за втори път 16 от 17-те противника на своя отбор в Бундеслигата в рамките на един сезон. Футболист №1 в света за 2020 година го бе сторил за първи път през […]