Адв. Костов: Ако дебатът за академичната автономия стигне КС, значи някой е прекрачил граници (ВИДЕО)

NetNews

Бих възразил в първата част на твърдението на министър Денков, че е неприемливо да имаме разнопосочни критерии в различните професионални направления. Всъщност науката има много различна специфика в нейната хуманитарна, социалната форма, специфика на техническите науки, на медицината и т.н. Вкарването на всичко в един калъп, който да казва кое е добро и кое лошо и околичествяването с едни критерии, които са адекватни за една област на науката, но са трудно приложими в друга, всъщност ще даде точно обратния ефект на това, което министърът твърди. Това заяви в студиото на ФАКТИ адв. Калин Костов, председател на Сдружението за качество във висшето образование.

„Методиката, по която МОН влияе в процесите във висшето образование може да бъде най-различна обаче да не забравяме, че ние имаме един фиксирана на конституционно ниво принцип на академична автономия, който казва че държавата по принцип няма право да се меси в работата на висшите училища по академични въпроси. Това нещо е следствие на един консенсус в обществото постигнат в началото на Прехода, защото съдържа в себе си имплицитната опасност в един момент изпълнителната власт, която е политическа по своя характер, да определя правила за академично израстване. Нещо, което предизвикваше огромни протести по време на началото на Прехода и именно начинът, по който се прави тази реформа трябва да е съобразен с това правило или ако то се преосмисля и му се създава ново съдържание – това е въпрос на един много голям обществен дебат, който не се решава с промени, които се правят между първо и второ четене на Закона, още по-малко с въвеждането им до подзаконови нормативни актове.

Стигане на този въпрос до Конституционния съд означава, че имаме толкова голям разлом в действията на изпълнителната власт и на законодателната власт и очакванията на академичната общност и е въпрос на политически дебат между отделните партии, че се е стигнало до това да се търси арбитър. Досега решенията в сферата на висшето образование са били вземани винаги с консенсус между отделните политически субекти. Това се случваше и по време на предишното управление, случвало се е и назад в годините т.е. ние политизираме ли този дебат, вкараме ли го в КС, означава, че не сме си написали домашното и някой някъде е прекрачил граници, които досега са определяни от академичната общност като „червени линии“, коментира той.

Целия разговор с адв. Калин Костов гледайте във видеото:

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пламен Константинов е сред кандидатите за селекционерския пост в руския национален отбор

Пламен Константинов би могъл да застане начело на един от най-силните отбори в света на волейбола – националния тим на Русия. Това стана ясно от изказване на генералния секретар на федерацията в Москва – Александър Яременко, пред местното издание Volley.ru, цитирано от Gong. Приоритет на Яременко е да назначи руснак […]