Айфеловата кула е в опасност

NetNews

Айфеловата кула в Париж ръждясва прогресивно и се нуждае от цялостен ремонт, но вместо това ѝ се извършва само козметично боядисване за 60 милиона евро преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на класифицирани документи, публикувани от френското издание „Мариан“.

Поверителни доклади на експерти сочат, че монументът е в окаяно състояние. Причината е, че желязото, от което е направен паметникът, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с възрастта.

Кулата от ковано желязо е с височина 324 метра и е построена от Густав Айфел в края на 19 век. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в света, като всяка година посреща около шест милиона посетители.

Просто е, ако Гюстав Айфел посети мястото, ще получи инфаркт, твърди един от източниците на изданието и допълва за кулата: Малко вероятно е да падне утре сутринта, но наистина не е в много добро състояние.

В момента Айфеловата кула е в процес на пребоядисване, което струва 60 милиона евро и е част от подготовката за Олимпийските игри догодина. Това ще бъде двадесетата подобна процедура, извършена на монумента.

„Мариан“ съобщава, че ремонтът, започнал през 2018 г., първоначално е включвал почистване на една трета от конструкцията и нанасяне на два слоя нова боя върху нея, за да се ограничи корозията. Поради пандемията от коронавирус обаче работата е отложена, а в старата боя е открито олово. По тази причина ремонтът ще бъде „козметичен“ и ще обхване само 5% от Айфеловата кула.

Компанията Sete, която управлява атракцията, не иска да я затваря за ремонт за продължителни периоди от време, тъй като това би довело до загуба на приходи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Силвестър Сталоун навърши 76 г.

Американският актьор, режисьор, продуцент и сценарист Силвестър Сталоун празнува 76-ия си рожден ден. Той е роден на 6 юли 1946 г. в Ню Йорк. Известен е най-вече с участието си във филмовите поредици „Роки“ и „Рамбо“. Носител е на наградите „Златен глобус”, „Сатурн” и „Сезар”, пише nova.bg. Като тийнейджър Сталоун […]