Александър Сталийски съди депутата Ивайло Мирчев

NetNews

Бизнесменът Александър Сталийски е завел съдебен иск срещу депутата Ивайло Мирчев (ДБ), обяви самият Сталийски пред Mediapool по повод новината от преди дни, че съдът връща глобата от близо 125 000 лева за веригата за детски играчки „Хиполенд“. Санкцията за „Хиполенд“ дойде след „Великото народно въстание“ на 2 септември 2020 г., когато собственикът на компанията Мариан Колев се възмути публично от полицейското насилие. Той разказа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на протестите.

Видеото

На 4 септември 2020 г. депутатът Иво Мирчев с видео, заснето в един от магазините, съобщи, че преди няколко месеца в офиса на собственика на „Хиполенд“ е влязъл Александър Сталийски, който заявил, че Делян Пеевски иска да купи „Хиполенд“. Собственикът обаче отказал да продаде бизнеса си на депутата от ДПС.

„Във връзка с видеоклип разпространен на 04.09.2020 година от Ивайло Мирчев, съдържащ твърдения, които определям като клеветнически, включващи моето име и факта, че и до днес, близо две години по-късно, редица медии продължават да разпространяват тази непроверена за достоверност информация и споменават името ми в контекста на твърденията на Ивайло Мирчев, бих искал да запозная широката общественост с някои факти.Тъй като във въпросното свое изявление Ивайло Мирчев ме обвинява в извършване на престъпления, подадох надлежна жалба до Софийска районна прокуратура“, пише Сталийски.

Детайлно той очертава действията, които е предприел по повод въпросното видео и които се оказва, че са приключили с отказ за образуване на досъдебно произвдство срещу депутата от ДБ.

Първо, на 21 септември 2020 г. е входирал жалба до прокуратурата. На 18 януари 2021 година след извършена проверка по случая от Софийска районна прокуратура (СРП) е издадено Постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.

На 18 февруари 2021 г. Сталийски подава жалба срещу въпросното постановление за отказ от образуване на досъдебно производство до Софийска градска прокуратура. На 18 март 2021 г. е издадено постановление на Софийска градска прокуратура за потвърждаване на отказа от образуване на досъдебно производство.

Така се стига до 25 март 2021 г., когато Сталийски подава жалба срещу постановлението на Софийската градска прокуратура пред Софийска апелативна прокуратура(САП). На 2 юни 2021г. е издадено постановление на САП, което потвърждава този отказ за образуване. На 21 юли 2021г. Сталийски подава жалба до Върховна касационна прокуратура срещу постановлението на Софийска апелативна прокуратура. На 30 август 2021 г. е издадено Постановление на ВКП, което потвърждава отказ за образуване и дава становище, че следва да се води гражданско дело.

Иск за клевета

„След изчерпване на всички възможности за сезиране на прокуратурата, за мен остана правото да предявя съдебен иск по чл.45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) срещу Ивайло Николаев Мирчев за клевета и за репариране на причинените ми имуществени и неимуществени вреди от оповестените от него публично клеветнически твърдения спрямо моята личност“, посочва още Сталийски.

На 28 септември 2021 г. подава молба за обезпечение на бъдещ иск до Софийски районен съд. „По нея съдът определи, че има достатъчно основание да бъде наложена обезпечителната заповед за запор на банкови сметки и такава е издадена от Софийския районен съд на 04 октомври 2021 г.“, посочва още Сталийски.

Исковата молба от Сталийски е подадена на 27.10.2021 г., а делото за клевета е образувано на 02.11.2021 г.

„Едва на 30 януари 2022 г. , близо три месеца по-късно, съдът е разпоредил препис от исковата молба да бъде изпратена на ответника Ивайло Мирчев. Съобщението се връща на 09 март 2022 г. с отбелязване, че не е открит. На 11.03.2022 г. с разпореждане на съда съобщението е изпратено отново. Два месеца съдът не успява да намери човек, който ежедневно присъства в медиите и работното му място е широко известно – Народно събрание, гр. София, площад „Народно Събрание“ No.2. От датата на разпореждане на съда до днес Ивайло Мирчев е присъствал на повече от 30 заседания на 47-то Народното събрание, на които лично е гласувал близо 700 пъти, но въпреки това се оказва неоткриваем“, посочва още Сталийски.

Той добавя, че именно заради това на 4 април 2022 г. подава молба до съда с искане при продължаваща невъзможност да го открият, да му назначат особен представител за моя сметка.

„И два дни по-късно, на 6 април 2022 г., исковата молба вече е получена от процесуален представител на ответника“, заключава той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ужасяваща катастрофа в Украйна

17 души загинаха при катастрофа между автобус и камион за гориво в Западна Украйна, предаде БГНЕС. Във всекидневното си обръщение към нацията късно снощи президентът Володимир Зеленски заяви, че в западната област Ровно е станал „ужасен пътен инцидент“. „Сблъскали са се автобус, лек автомобил и камион с гориво. Към момента […]