Анализ: Отломки от унищожени танкове, тела и въпроси в отвоювано украинско село

AdminNetNews

Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства – такава е картината в едно отвоювано село в Източна Украйна, показваща цената, която местните жители и бившите им руски окупатори е трябвало да платят.

Миналия месец, в хода на ожесточените боеве след началото на руската инвазия на 24 февруари, украинските войници си върнаха Хусаривка – село, където основният поминък е земеделието, на около 150 километра югоизточно от Харков, с мирновременно население от 500-600 души.

След като не успяха да превземат големи градове като Киев и Харков, руските войски се изтеглят, за да пренасочат офанзивата си към Донбас, на югоизток. На този фон жителите на околните райони започват да разчистват след продължилата седмици наред окупация.

Повтаряйки разказите за лошата дисциплина и лошото продоволствено снабдяване на руските войски, които може да се чуят и в други населени места в Северна и Източна Украйна, от които руснаците се изтеглиха, 79-годишната Надежда Сирова заяви, че млади войници обикаляли от къща на къща, за да искат храна.

Някои от руснаците казали, че са на учение, а други – че са дошли да прочистят Украйна от бандитите и „нацистите“, добави Сирова, застанала на нива близо до къщата си.

„Къде виждате бандити и нацисти тук? Ние сме просто нормални, мирни хора. Украинци“, каза тя.

В полетата над селото се виждат изпепелени бронетранспортьори и двe смачкани руски самоходни зенитни установки, които стоят изоставени в калта. Около тях се забелязват захвърлени вещи като противогази, компютърни принтери и подгизнали обувки.

В самото село, докато човек върви по пътя, попада на унищожен, вече ръждясващ руски танк. Куполът му е откъснат от взрив и е паднал до него.

Украински войник каза, че боевете продължили около три седмици, като по думите му в тях украинската армия е използвала противотанкови оръжия, включително артилерия и доставени от чужбина ракети „Джавлин“, и е отблъснала две руски батальонни тактически групи.

„Заобиколихме врага отдясно и отляво, заехме добри позиции и унищожихме техниката му“, каза войникът, който се съгласи да разговаря с медиите при условие да бъде цитиран само с прякора си Паркер.

Според него подразделението му пленило руски офицер и двама съгледвачи от инженерна част, които се опитвали да поставят мини около селото, за да спрат украинското нападение. На украинското подразделение се наложило да отблъсне контраатаки, които според украинския войник били предприети от руски диверсионно-разузнавателни групи.

„Три пъти отблъснахме техни атаки, когато се опитаха да влязат в селото“, заяви той.

ОВЪГЛЕНИ ТЕЛА

Разказът му не може да бъде потвърден, но в селото и полетата около него са останали поне десетина унищожени бронирани машини, в това число танкове с отличителната за руските войски маркировка „Z“.

Според украинските власти от началото на инвазията са били убити близо 20 000 руски войници и унищожени стотици танкове и бронетранспортьори. Има и доста по-занижени оценки, но представители на западни страни казват, че руските жертви наброяват хиляди.

Пак според Украйна стотици украински цивилни са били убити, докато са били под руска окупация. Русия отрича да взима на прицел цивилни, но жители на Хусаривка съобщават за няколко убити и изчезнали местни хора.

От мазето на една от къщите били извадени три тела, обгорени до неузнаваемост, и откарани за изследване за възможни следи от изтезания, добавиха те.

Положението в Хусаривка съвпада с разказите от редица села източно от Харков – град с преобладаващо рускоезично население близо до североизточната граница на Украйна, който е атакуван от армията на президента Владимир Путин още от първите дни на войната.

Въпреки че вече няма пряка заплаха руските войски да влязат в града, те все пак са го подложили на частична блокада, а през последните дни – и на все по-тежки бомбардировки.

В Харков бяха ударени жилищни сгради и инфраструктура – атаки, които причиниха десетки жертви. Само за една нощ миналата седмица бяха извършени над 60 артилерийски и ракетни нападения. В петък журналисти от Ройтерс чуха минометен обстрел в северни райони на града. (БТА)

Джеймс Маккензи от Ройтерс

(Владимир Сахатчиев)

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Турция премахва визите за полски граждани при престой до 90 дни

Полските туристи вече няма имат нужда от виза, за да посетят Турция, съобщава в.“Дейли сабах“, като се позовава на решение, публикувано в днешния брой на турския Държавен вестник. Освобождаването от визи е одобрено за туристически цели и за транзитни преминавания с максимален период на пребиваване до 90 дни в рамките […]