Ангел Найденов: Не можем да се лишим от С-300

NetNews

На фона на арестите на бившия премиер Бойко Борисов и членове на опозицията, шефът на Пентагона Лойд Остин пристига у нас. Очакванията са той да настоява България да изпрати средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

„Това посещение и разговорите са знак за ангажираност и подкрепа за България пред лицето на най-голямата политическа, военна и хуманитарна криза в Европа след Втората световна война. В рамките на посещението, освен за приноса на България за допълнително разполагане на съюзнически сили, разполагане на част от зенитно ракетните комплекси, ще стане дума и за колебанията на страната ни за плана за възпиране по Източния фланг“, коментира бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на „България сутрин“.

Той посочи с какво реално страната ни може да се включи в подкрепа за Украйна.

„Ние можем да мислим в посока предоставяне на бронежилетки, каски, ръчни противотанкови гранатомети – въоръжение, което да подпомага защитата на населението. Ние не можем в този момент да се лишим не просто от оръжейните платформи С-300, но и от значителна част от отбранителните ни способности, каквито представляват зенитно ракетните комплекси“, коментира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него военната помощ за Украйна би повишила вниманието на Русия към страната ни. А ако бъде отправено конкретно искане за военна помощ, то трябва да бъде придружено с опции за компенсации.

„Ние и без това нямаме необходимите за отбраната ни способности, така ще намалим гарантирането на своята защита и отбрана. Ако ние предоставим зенитно-ракетни комплекси, трябва да ни предоставят други такива от западен образец“, заяви бившият военен министър.

Той коментира и думите на президента Радев, че са нужни спешни мерки за охрана на небето ни от български самолети и екипажи.

„Не останах с впечатлението, че президентът визира единствено българските ВВС да охраняват българското въздушно пространство. Това е неизпълнимо за един дълъг период от време. Но не съм привърженик и на другата крайност – да бъдат снети изтребителите и всичко свързано с въздушното ни пространство. Вариантът за съвместно изпълнение на задачи по отношение на отбраната срещу въздушно или ракетно нападение е добър. Думите на президента показват търсене на опции за поддръжка на българските ВВС“, каза Найденов.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Конфликтът в Украйна излиза извън границите на региона

Конфликтът в Украйна излиза далеч извън границите на региона. Той представлява и ценностен конфликт, засягащ всички общи сфери на Русия и на Запада, каквато е и Арктика, пише „Известия“. Вестникът нарича ситуацията в северната полярна област „политическо-дипломатическа криза“ заради превръщането на Арктическия съвет по думите на западни експерти от „осморка“ […]