Андон Андонов – единият от полицаите, участвали в насилието над протестиращи

NetNews

Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет е вече бившият главен инспектор в СДВР Андон Андонов, предаде БНТ. Името му беше многократно споменато и от парламентарната трибуна по време на вчерашното заседание по темата и изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. След протестите той е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор. От прокуратурата съобщиха за БНТ, че тогава той не е бил обвиняем, но тъй като вече е, е отстранен от длъжност.

На 10 юли Андон Андонов е ръководел сектор към специализираните полицейски части в СДВР. За действията си във въпросната вечер той е получил дисциплинарно наказание "забрана за повишаване" за срок от две години, което той е обжалвал. Докато тече тази процедура обаче, Андонов е бил назначен в Бюрото по защита на свидетелите. От прокуратурата обясниха, че към този момент е отговарял на изискванията за позицията. Впоследствие е бил отстранен.

Лицето и името на Андон Андонов днес са сред най-коментираните – от социалните мрежи до трибуната на Народното събрание.

"Искахте лицата на биячите. Това е основният организатор. Името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към Специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали, господа? Вие сте били негови началници по онова време", обърна се към колегите си от ГЕРБ каза Антоанета Цонева – народен представител от "Демократична България".

Андон Андонов може да бъде видян и в други видеокадри от протестите миналата година, направени от друг протестиращ – Петър Бакалов. Той тогава разговаря с него:

-Страх ли ви е понякога, че шефът ще Ви накаже, ако направите правилното нещо? -Никога. -Никога? -Не, страх ме е много. От тебе повече. Сериозно. Може да ме удариш, може да ме снимаш нещо… да стане. Недей сега.

След вътрешната проверка след сигналите за насилие миналата година Андон Андонов е получил дисциплинарно наказание забрана за повишение за срок от две години.

От парламентарната трибуна Арман Бабикян цитира думи, за които каза, че са на Андонов и са извадени от протокол от обжалването на наказанието му пред съда.

"Под колоните на МС имаше пет-шест човека, като имаше и едно момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Те бяха на земята. Седнали. Не съм видял никой служител да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги по двама служители ги водеха, държаха ги под мишници, за да не могат да се търкалят по земята", каза Арман Бабикян, народен представител "Изправи се БГ! Ние идваме".

След проверката Андонов е сменил местоработата си – назначен е в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор, съобщиха от трибуната на Народното събрание

"Този, който е обаче началник сектор в Специализирани полицейски части е бил инсталиран веднага след установяването на неговата постъпка. Къде? В Бюрото за защита на свидетели, при Гешев. Това е неговата преторианска гвардия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани през следващите две години?", заяви Антоанета Цонева, народен представител от "Демократична България".

"Заслужил деятел на Бюрото за защита при главения прокурор веднага е станал там. Веднага. На по-висока длъжност с 800 лева по-висока заплата", каза Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи.

На въпрос от "По света и у нас", от прокуратурата казаха, че когато е бил назначен, Андонов не е бил обвиняем и е отговарял на законовите изисквания за длъжността. След привличането му като обвиняем е бил отстранен. Според прокуратурата, по този начин обвинението е показало, че действа безкомпромисно с всички нарушители.

Андонов не е бил открит от БНТ за коментар.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съдят Боб Дилън за секс с дрогирана 12-годишна

Известният певец и автор на песни Боб Дилън е обвинен в дрогиране и сексуално насилие над 12-годишно момиче през 1965 г., когато той е бил на средата на 20-те си години, става ясно от документите на съдебно дело, заведено миналата седмица в Ню Йорк, пише bg-voice. Според делото, заведено във […]