Андрей Янкулов към Сийка Милева: Хибридна атака ли? Публикувайте списъците на ДАНС

NetNews

"Според говорителката на главния прокурор, вътрешният министър Рашков осъществявал хибридна пропаганда и разпространявал фалшиви новини покрай недомлъвките имало или нямало висш прокурор с инициали ”И.Г.” в списъка с магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина".

Това написа във Фейсбук адвокат Андрей Янкулов.

Вчера говорителката на главния прокурор Сийка Милева определи като „хибридна пропаганда“ изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков във връзка със списъка от 38 политици и магистрати, изготвен от ДАНС през 2019 г.

„Всъщност проблемът може да се реши много лесно: ами публикувайте списъците на ДАНС с лицата и информацията за техните недекларирани имоти и наличности по сметки в чужбина. Толкова е просто. Та вие четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете.

Това по закон е публична информация, която лицата на висши държавни длъжности са длъжни да обявят пред обществото. Няма нищо класифицирано в нея. Ако те не са си изпълнили задължението да си обявят имуществото, който и друг да го направи, няма да наруши нищо и да засегне никого, а ще действа в съответствие с целта на закона – обявява скрита информация, която по естеството си трябва да бъде явна.

Отделен въпрос е ако информацията на ДАНС за имотите и сметките на лицата в списъците не се основава на данни от регистри и банки, а на слухове (така както например част от известните ми разследвания на Спеца), и се оценява като недостоверна. За 2 години проверки маститите държавни органи обаче трябва поне да са разбрали истина ли е, или не. Дори и да не са стигнали дотам, ако е истина, то как е придобито това имущество и съответства ли на доходите на лицето от публичната му длъжност, ако няма друг легитимен източник“, пише още Янкулов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашият хороскоп за днес, 27.06.2021 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Днес ще сте доста припрени и все ще ви се струва, че другите се туткат. Изживяванията ви наистина ще си струват, няма да имате време да се колебаете и да се съмнявате. Все пак не бързайте прекалено, за да не пропуснете хубавите мигове. Телец Опитайте да […]