Антикорупционният фонд сигнализира за скандална сделка

NetNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на вътрешните работи и Народното събрание за груби нарушения на закона при удълбочаването на Варненското пристанище, като проектът е на стойност 393 милиона лева, съобщава eurocom.bg.

Според Даниела Пенева, правен експерт към АКФ, съществува риск парите да са разходвани нецелесъобразно.

“Безмислеността на проекта се състои в това, че не съдържа никакво проектиране и финансиране за началната и крайната част на проекта. Началната точка е Аспарухов мост, откъдето следва да влизат коработите. Ако там не се извърши брегоукрепване, Аспаруховият мост ще падне. По този начин е и при пристанище “Варна”, където акостират корабите. Ако там не се извърши брегоукрепване, се подлага на риск кейовата стена”, посочи тя.

Парадоксалното е, че държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” превъзлага поръчката на държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“, което се занимава с изграждането и поддръжката на железопътната инфраструктура – няма нищо общо с удълбочаване на водни канали. Тъй като то няма капацитет да извърши удълбочаването на плавателни канали, отдава без обществена поръчка изпълнението на проекта на частна фирма – „ЕС Билд“. Тя от своя страна също преотдава изпълнението на руската „Гидрострой“.

Разследването по случая започва журналистът Спас Спасов през 2019 г. по повод решението на правителството на Бойко Борисов да отпусне 220 млн. лева на за удълбочаване на плавателния път в цялата акватория на пристанище Варна.

Поставете оценка:

4.1

Оценка 4.1 от 34 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор „Туризъм“, коментират специалисти. Още по темата 31 мар 2022 21:28 74 29 мар 2022 23:00 […]