„Антична Тракия” – Ямбол превзе древния Марцианопол

NetNews

Сдружение „Антична Тракия” – Ямбол отбеляза поредното си силно участие в историческите реконструкции на фестивала „Марцианопол – животът в Древния град“, чийто домакин е Община Девня. Събитието се проведе на 12 и 13 юни. Въпреки дъждовното време в съботния предиобед, възстановчиците се включиха в откриването на фестивала и представиха сдружението пред публиката. В следобедните часове слънцето изпече и групата демонстрира сцени от бита, културата и живота на древните траки, като програмата продължи и в неделя.

Участници от няколко групи за исторически възстановки пренесоха публиката в атмосферата на античността. Представиха облеклата на тогавашните воини, както и с част от обичаите и традициите от онова време. Пресъздаден бе животът в античния град: гладиаторски битки на арената, демонстрация на римски военни строеве и оръжия, римска кухня и ритуали, занаятчийски и робски пазари. Спазена бе и традицията от предишните издания и всички участници преминаха във факелно шествие през Девня.


Освен „Антична Тракия” във фестивала се включиха Сдружение „PAX ROMANA“, Asociatia CULTURALA TOMIS – гр. Констанца, Сдружение „АВИТОХОЛ“ – гр. Варна, Сдружение „СИТАЛК“ – гр. Пловдив, Клуб „ВЕЛИЧИЕ“ – Исторически парк, „LUDUS TRAEX“ – гр. София.


Специалният гост на „Марцианопол – животът в Древния град“ беше Шеф Филип Спасов, известен с участието си в телевизионния формат „Хел’с Китчън“, който приготви две ястия по рецепти, съхранени от стотици години.

Следващото участие на „Антична Тракия” – Ямбол е на 18-20 юни в Исторически парк  – с. Неофит Рилски, където ще се състои най-големият средновековен фестивал на Балканския полуостров за първото шестмесечие на 2021г.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Меси: Голямата ми мечта е да спечеля трофей с Аржентина

Лионел Меси заяви, че голямата му мечта е да спечели трофей с националния футболен отбор на Аржентина. Меси и компания започват участие на Копа Америка в полунощ срещу Чили в първия кръг от група "А" на южноамериканския шампионат, в която са още Парагвай, Боливия и Уругвай. "Всичко при нас е […]