Антоний Гълъбов: ИТН вероятно разчита, че при нов вот ще изтегли избирателите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

NetNews

"Няма воля да бъде сформирано мнозинство", посочи социологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

"Основният въпрос на онези, които се занимават с политика, е свързан с властта. Сякаш никой не я иска, никой не е готов за нея или поне в хода на презентирането си. Видяхме някои гафове в цялата тази процедура. Въпросът за властта е много важен, както и осъзнаването дали имаш политическа, индивидуална, семейна или някакъв друг вид култура. Лидерството – дефицит", коментира политологът проф. Росен Стоянов.

"Виждаме един вид политическа култура, при която целта е да се твърди, че държавата е лоша, че властта е лоша, че политиците са еди какви си. Това е политически провинциализъм", посочи доц. Гълъбов. И добави, че новият елемент в момента е в това, че виждаме целенасочено усилие да бъде разрушена съществуващата система на политическото представителство, което всъщност била целта на ИТН.

Според него има усилие да не бъдат спазвани никакви парламентарни правила. А причината – избирателите, които подкрепят тази партия, ще бъдат доволни от подобно поведение.

"ИТН експериментира след редовните избори – върна мандата и получи 100 000 гласа повече. Това означава, че най-вероятно разчитат, че на следващи избори ще успеят да привлекат радикално настроени хора, които да ги подкрепят. Може би и че ще изтеглят избиратели на "Изправи се БГ! Ние идваме!" към себе си и тази формация няма да бъде в следващия парламент. Тук става дума за дългосрочен сценарий", категоричен е доц. Гълъбов.

А относно това дали парламентаризмът е нарушен и отиваме към президентска република, проф. Стоянов каза, че има възползване от всички възможности, които дава "моментният хаос".

"Ясно е, че когато тръгнеш към властта, претендираш за нещо, разказваш за себе си. Основният разказ на ИТН бе да върне обратно властта на хората. Да не забравяме числата – само 10% от всички, имащи право на глас, гласуваха за ИТН. 60% изобщо отказаха да участват в този демократичен процес", посочи още политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Стоянов в момента сме свидетели на доста неподготвени кандидати за публична слава, които демонстрират липса на политическа компетентност.

"Няма време за издигане на силна кандидатура, за реализиране на силна кампания, за да се мотивират хората и да направят един не толкова емоционален избор", добави той.

"Зрителите виждат, че зад това кухо дървено говорене не стои никакво разбиране за управление. Ние чуваме едни безкрайни изслушвания на министри. Само за три седмици се появи една купчина клишета. Кухото повтаряне показва, че ти не водиш преговорен процес, че не постигаш съгласие, че нямаш намерение да управляваш", каза доц. Гълъбов и изтъкна, че на политиците не им пука за кризата.

А за възможността третият мандат да бъде сформиран, той уточни, че шансът това да се случи е дори по-малък от този при 45-ото Народно събрание.

"Започвам да се питам дали не е по-добре да не се реализира третият мандат. Няма програма. Тези хора отказват да дефинират програмите на българското общество. Актуализацията на бюджета не е приоритет, освен в представите на Радев. Той се опасява от това, че трябва да носи отговорност за кризата. Предстоят най-мажоритарните избори", коментира още социологът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ремонтът с багера в Рила за над 2 млн. лева не издържа и година

Един леко позабравен скандал от миналата година отново започва да набира скорост и да привлича обществените очи. Всички помнят багерите край Рилските езера, които предизвикаха огромно възмущение. Тогава от ръководството на Националния парк ни обясниха, че багерите са там, за да работят – по европейски проект за укрепване на туристическите […]