Антон Кутев: Не преговаряме с „Газпром“! „Да“ на санкциите срещу Русия

NetNews

Служебното правителство взе част от мерките за войната Русия-Украйна тази седмица. Разчитаме на чл.5 от договора на НАТО, който ни защитава от агресия, но и ние имаме отговорности, като да защитим въздушното пространство.

Това коментира Антон Кутев, говорител на служебния кабинет, пред БНТ.

„Да се опитаме да осигурим възможността за защита на собственото ни небе – затова служебният кабинет взе решение за процедурата за останалите 8 изтребителя“, обясни Кутев.

Той е категоричен, че не сме по-несигурна граница от Гърция или Испания. МВР има информация, че мигрантите намаляват, направени бяха големи усилия, всеки ден има акции, даде за пример той.

В отговор на въпрос Антон Кутев съобщи, че България ще каже „да“ на следващия пакет санкции, защото сме член на ЕС и има логика.

„Логиката да се търси интереса на гражданите на Европа и българските. В рамките на борбата с Русия има нужда от санкции, но не трябва да са по-тежки“, смята той.

Кутев добави, че „най-вероятно Русия използва газа като политическо оръжие, но въпросът е може ли Европа да защити интересите на българските граждани“. България искаше да получи договорените от Русия количества природен газ“, поясни още Кутев. Той добави, че правителството подкрепя идеята за диверсификация.

Първите търгове ще са октомври, ноември и декември и един 2023 г. и още един, който да осигури следващите 10 години.

В мандата на служебното правителство ще е за два, а останалите – ще са при следващото правителство. „Ние сме убедени, че не може да се купува природен газ чрез фирми. Става въпрос за милиони… всички принцове, украински фирми могат да дойдат и който предложи цената – да седне на масата“, посочи той.

В момента няма възобновяване на разговора с „Газпром“, но се търсят всички възможности за доставки, обяви Кутев.

Следващата седмица ще се обяви доставка за тръбен газ. А газът от Азербайджан ще потече на 1 октомври, изброи говорителят на кабинета. Осигурява се втечнен газ и през Гърция и до няколко месеца ще се осигурят доставките на газ, посочи той.

Кутев очаква затруднения с тока през зимата и по думите му „кризата сега дава отговор защо трябва да имаме ядрена централа“.

Антон Кутев коментира, че осъждането на агресията на Русия в Украйна е безспорно, тъй като няма как да се нарушават държавни граници, има световен ред. Самата война е грубо нарушение на световния ред. Това не може е прието от международната общност, ЕС и няма как да не бъде осъдено от България, обясни той. Мнението му е, че „агресията става проблематична и форма на огромен риск, поставя се под риск целия европейски континент, рискът не е само военен, а и икономически.“.

В заключение Антон Кутев коментира изборите – той каза, че всеки ден се провеждат акции по сигнали на хора.

„Борбата с купуването на гласове е борба с криминалния контингент и ние ще я доведем до край“, посочи той. Важно е за България през ноември да се състави правителство и партиите да се разберат, призова говорителят на служебния кабинет.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

30 милиона туристи са посетили Турция за осем месеца

Броят на чужденците, посетили Турция за първите осем месеца на годината, се е увеличил със 108,5 процента в сравнение със същия период на миналата година, като българите се нареждат на пето място по брой, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на министерството на културата и туризма. Общо 29 334 […]