Антон Кутев: Правителството показа, че има сериозни проблеми

NetNews

Правителството казва, че има сериозни проблеми, но ако това не доведе скоро до съдебен резултат, стигаме до конституционна криза. Това каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Опитваме се едно правителство, което не може да прави промени в бюджета и законодателни промени, да изведе на чисто това, което се случва. Случват се ужасяващи неща. Далеч съм от идеята, че всички политици са мошеници, но виждам неща, които са скандални и това не може да се случва, ако само един политик е сгафил. Има такова обвързване, че това е престъпна група. Те са се обвързали по начин, по който става страшно. Има доста нарушения, но най-голямото са 8-те милиарда без обществени поръчки, част от които са изхарчени и без никакви гаранции. Това е правено в условията на коронакриза. Аз и мои колеги си дарявахме заплатите на Министерството на здравеопазването, за да се борим COVID кризата, а те са давали милиарди напред без гаранции и да е ясно кога ще започне даденият строеж. Когато нямаш проект, няма как да започнеш строеж през следващите 3-4 години, няма как да се дадат 100 млн., за да се купят материали. Няма как да ми се обясни, че са платени 5 години по-рано пари за планина чакъл. Утре фирмата може да фалира. Защо се прави това? Има един начин да се обясни – това са комисионни, някой ги е чакал или ги е получил“, посочи Кутев.

По темата за „Автомагистрали“ той заяви: „Нашата задача беше да изговорим всичко, а дали е престъпление, е работа на прокуратурата. Прокуратурата влезе преди 20 дни в „Автомагистрали“. Аз още не съм чул нищо след влизането ѝ в „Автомагистрали“. Колко време ѝ трябва да провери тези 30 фирми, които са получили милиарди от „Автомагистрали“ дали имат толкова пари в сметките си? При милиард и половина, ако си платил 10-20% комисионна, това са 300 млн. Тези 300 млн. лв. са проследими и на прокуратурата според мен са и необходими два – три часа за това, а вече 20 дни чакаме да видим какво ще се случи. Половината милиард, които стояха в тази фирма, ги изтеглихме, за да не могат да ги изхарчат и ги дадохме за нещо по-полезно. Сменихме и ръководствтото. Оттук нататък ние повече не можем да направим".

„Ние свършихме нашава работа – да покажем какво се случва. Второто, което можехме да направим, е да сменим управлението. Направихме го и оттук нататък всички българи гледат и питата какво стана. Това е големият въпрос на съвременна България – ако институциите и то независимите не докажат, че няма да позволим това да се случва, ние обезсмисляме държавата. Има още разкрития, има навсякъде включително в МРРБ. Още не сме разказали по-подробно за санирането, където има как да се разказва как са санирани мазета, на какви цени са санирани блокове и др. Този разказ няма да има край. Проблемът е, че правителството казва, че има сериозни проблеми, но ако това не доведе скоро до съдебен резултат, стигаме до конституционна криза. Вече въпросът е, че обществото започна ясно да разбира, че имаме неефективни институции, които заплашват да се превърнат в конституционна криза – в криза на подредба на държавата. Ако в много кратко време политическите и бизнес елити не подредят държавата по някакъв начин, тя ще се самоподреди. Дали ще стане чрез резултатите от изборите, дали ще стане с протести след това, някакъв обществен механизъм ще сработи. Има институции, които не работят. За мен следващият парламент ще бъде много отговорно натоварен. Той трябва много бързо да направи ключови промени. Ако не ги направи, наистина ще стигнем до конституционни промени. Всеки българин вижда, че така вече е нетърпимо", заяви Кутев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доналд Туск оглави опозицията в Полша

Доналд Туск оглави опозицията в Полша, съобщи радио Прага. Днес се проведе гласуването. Туск оглави полската Гражданска платформа. Това е неговото завръщане в полската политика. Преди той беше и премиер на страната. В момента оглавява Европейската народна партия. Туск беше и председател на Европейския съвет в предходната европейска администрация. Говорителят […]