Антъни Блинкен е категоричен: Тайван трябва да участва в Световната здравна асамблея

NetNews

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Тайван да бъде допуснат до участие в предстоящата Световна здравна асамблея, заявявайки, че няма „разумна обосновка“ за продължаващото му изключване от форума.

В изявление за пресата висшият американски дипломат отбеляза, че Световната здравна асамблея, органът по вземане на решение на Световната здравна организация, ще определи дневния ред за въпроси от международно значение на срещата си от 24 май до 1 юни, включително международното сътрудничество за прекратяване на пандемията.

„И все пак, освен ако ръководството на Организацията не предприеме конкретни действия, Асамблеята отново ще изключи жизненоважното участие на Тайван“, каза той.

„Няма разумна обосновка за продължаващото изключване на Тайван от този форум и Съединените щати призовават генералния директор на СЗО да покани Тайван да участва като наблюдател в СЗА – както бе през предходните години преди възраженията, регистрирани от правителството на Китайската народна република“, добави Блинкен.

В изявлението си Блинкен отбеляза, че глобалните здравни предизвикателства не зачитат граници и не признават политически спорове. Той подчерта, че Тайван може да даде ценен принос и да сподели своя опит по отношение на проблеми, свързани с общественото здраве.

„Ръководството на СЗО и всички отговорни нации трябва да признаят, че изключването на интересите на 24 милиона души е нарушаване на нашите общи принципи и глобални цели.“

„Призоваваме за незабавна покана на Тайван в Световната здравна асамблея“, завършва изявлението.

Коментарите на Блинкен дойдоха само няколко дни след като той и външни министри от Г7 направиха съвместно изявление, подкрепящо участието на Тайван в СЗА и призоваха за мирно разрешаване на проблемите в Тайванския пролив.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветан Цветанов: Всички ние искахме да се премахне „моделът Борисов"

Основната причина да не сме в парламента е сериозната манипулация на изборния процес. Имаме сигнали от доста наши членове, че гласовете им са изчезнали. Надявам се, че с новата ЦИК и машинното гласуване, на всеки, който е гласувал ще му бъде зачетен гласът. Това заяви председателят на партия Републиканци за […]