Арест за немския гражданин, обвиняем за убийството на морето

NetNews

Окръжен съд – Варна определи най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ на 25-годишния германски гражданин Максимилиан Ш, съобщиха от пресслужбата на институцията. Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка, тъй като направения тест за Ковид- 19 на обвиняемия е дал положителен резултат.

Максимилиан Ш. е привлечен в качеството на обвиняем за убийство на свой сънародник в курорта Златни пясъци. Престъплението е извършено на 10 август 2021г., на паркинг в близост до хотелски комплекс. Според събраните данни убитият 31-годишен мъж е турист. Смъртта му е настъпила след нанесен побой, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

От държавното обвинение представиха пред съда справка за съдимост на 25-годишния Максимилиан, предоставена от германските власти. Видно от нея, той има няколко осъждания, като е търпял и наказание "лишаване от свобода“ за извършен палеж. От прокуратурата изтъкнаха, че са налице и данни, че германският гражданин е извършвал и други посегателства срещу личността, като преди месец е нанесъл жесток побой на мъж в Германия. Спрямо него са били прилагани и принудителни мерки за лечение на зависимост към алкохол и наркотични вещества.

Защитата на Максимилиан Ш. поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че опасността той да се укрие или да извърши престъпление е хипотетична, а не реална.

Престъплението, за което е обвинен германския гражданин е най- тежкото в Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Според Варненския окръжен съд, макар разследването да е начална фаза, са налични достатъчно доказателства да се направи извод за съпричастност на Максимилиан Ш. към повдигнатото обвинение за убийство. От направената видео-техническата експертиза на записите от близките хотели и анализ на кадрите е видно поведението на обвиняемия и това на жертвата. Съдебният състав прецени, че следва да се цени и мнението на вещото лице, което се отличава с категоричност, че на записите е именно 25-годишния германски гражданин. Освен това, този извод на вещото лице се подкрепя и от иззетите веществени доказателства – дрехи с характерни зацапвания по тях, както и други вещи, ползвани от Максимилиан Ш. и имащи пряка връзка с престъплението.

При извършеното медицинско освидетелстване на германския гражданин са били констатирани и специфични увреждания на крайниците му, които могат да бъдат съотнесени към обвинението и да са причинени от побоя над 31-годишния мъж. Като взе предвид и показанията на всички свидетели до този момент, съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства, подкрепящи първата изискуема предпоставка – обосновано подозрение за съпричастност. Варненският окръжен съд счете, че е налице и втората – опасност да извърши престъпление, с оглед свидетелството му за съдимост, от което е видно, че Максимилиан е извършил в Германия престъпления срещу личността, собствеността и транспорта. За реална определи съдебният състав и опасността, лицето да се укрие, тъй като за престъплението в което е обвинен е предвидено наказание от минимум 15 години затвор.

Поради изложените мотиви, Варненският окръжен съд прецени, че към настоящия момент най- адекватната мярка за неотклонение спрямо Максимилиан Ш. е най- тежката – "задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване, като в този случай производството е насрочено за 17 август в Апелативен съд – Варна.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тухел: Защо всички смятат Челси за фаворит за титлата, след като завършихме 4-и?

Мениджърът на Челси Томас Тухел заяви, че е изненадан от твърденията на някои анализатори, че лондончани са един от двата големи фаворити за титлата през новия сезон. Според германеца няма как отбор, който е завършил на четвърто място, да е главен претендент за титлата. В този смисъл първата цел пред […]