Арх. Иван Шишков: Строежът на „Хемус“ не е спрян, магистралата не е планирана цялостно

NetNews

Строителството на АМ „Хемус“ не може да бъде спряно, защото не можеш да спреш нещо, което не е започнало. Това каза арх. Иван Шишков – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, пред Българската свободна телевизия. Той посочи, че от цялата останала за строеж магистрала има издадени разрешителни за строеж и се работи по три отсечки – между "Боаза" до пресичането пътя Плевен-Ловеч. За останалите участъци до Бухово, където се строи 15-километрова отсечка от магистралата до Шумен, няма одобрени проекти, няма издадени разрешителни за строеж и не е извършено отчуждаване на земите. Платени са само авансово големи суми пари.

„Изключително назад е във времето тема проектиране“, обясни арх. Шишков. Той допълни, че за други три отсечки във въпросния участък дори не се знае откъде ще мине магистралата и тепърва се правят плановете. „Никой не знае кога ще започне строителството, защото тепърва има да се правят проекти, отчуждаване на имоти и чак след това да се строи. Сега излизат и казват, че регионалният министър ще спре строителството на магистралата. Какво да спре? То не е започнало, защото не е планирано“, категоричен бе арх. Шишков. Според него, основният проблем с „Хемус“ е, че не е планирана цялостно.

Арх. Шишков смята, че за да се ускори строителството трябва да се предприемат спешни действия. За целта трябва максимално бързо да се отчуждят имотите по трасето след разклона Плевен-Ловеч, за да се издаде разрешително за строеж. Отчуждението на имотите обаче е свързано с отношения с частни собственици. Той обаче посочи като интересен въпрос кой е собственик на земите под магистралата и даде пример, че при посещението на министър Комитова преди седмица в участък 6 от трасето, където строителна фирма бе навляза с тежка техника в частни имоти, но не е последвала реакция от собствениците. „Тази пасивност на собственика е интересна, предвид факта, че обикновено това е доста чувствителна тема, но нямаше реакция“, коментира той.

Голяма част от ремонтите в София са в действителност строежи, коментира още в предаването арх. Шишков. По думите му това се прави, за да се избегне изготвянето на нужните проекти и последващо разрешение за влизане в експлоатация. „Докато това не приключи, ние няма да знаем какво имаме под краката си в града и какво може да се случи. Затова имаше и нещастен случай с убито дете от ток на шахта“, каза арх. Шишков.

Той коментира и проблемите с презастрояването на София и протестите на граждани в различни части. По думите му една от причината за това е абдикацията на общината от ангажимента ѝ да изгражда улици, зелени зони, детски градини и училища в новите квартали, независимо, че те присъстват в градоустройствените планове.

„Всички планове се одобряват от Столична община. Когато се приема един градоустройствен план, трябва да се предвиди бюджет за изграждането на такава инфраструктура. Въпросът е, че всичко се случва на парче, няма цялостна политика за изграждането на града. За действащия Общ устройствен план на София няма икономическа сметка, която да покаже колко пари трябва да отдели общината, за да се реализират зелени площи, булеварди. За последните 10 години едва ли има отчуждени площи за озеленяване“, коментира той. Според Иван Шишков липсва и синхрон между частниците и общинските инвестиции, което спира цялостното развитие на кварталите. Той напомни, че МРРБ няма никакво отношение относно градоустройството, което е изцяло функция на общината, включително и по казуса със „Златен век“.

„В последните години като се създаде проблем се използваше друга институция, за да не е виновна общината. Това доведе дотам, че обществото загуби представа коя институция за кое отговаря. За „Артекс“ е поръчано на ДНСК да спре строежа. Дирекцията спира строежа, но не защото е изтекло разрешението за строеж. Протестите стихват и това, което е сътворила общината като проблем – изчезва. Сега, когато отново проблемът идва на дневен ред, общината отново мълчи и я няма – през цялото време се говори “МРРБ, ДНСК…”, а действителност общината е тази, която трябва да одобри или не ново разрешение за строеж за „Златен век“. Високи сгради може да има. Всичко е въпрос на планиране, а не на случайни сгради. Истината е ,че трябва да има баланс в цялостната територия, категоричен беше арх. Шишков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доналд Тръмп стартира нова социална платформа

Екипът на Доналд Тръмп стартира нова социална платформа, съобщи FOX News. Идеята е да се привлече интересът на американските консерватори. Водещите социални платформи са критикувани, че заглушават проявите на десни държавници. Новата платформа се казва GETTR. Ръководител ще е Джейсън Милър, който беше водещ съветник в предизборната кампания на Тръмп. […]