Арх. Калинов: Грешни решения поставят под въпрос завършването на „Златен век“

NetNews

"Вероятно е имало натиск върху Фандъкова, след като не е приела моите професионални виждания".

Това заяви новият директор на ДНСК арх Влади Калинов в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком в коментар за премахването на барбекюто на терасата на ”модерния консул” Пламен Георгиев.

"Всички бели са предвидени в устройствените планове. Смисълът на тези устройствени планове е да се убедят гражданите, защо се прави така. Правят се планове сега, които хората не разбират. И започват да протестират, когато вече са направени огромни инвестиции. Хората протестират виждайки багера. А времето трябва да е изнесено с няколко години назад. И в един момент се включва държавата като репресивен орган за оправи белите на общинската администрация", продължи бившият шеф на дирекция ”Общински строителен контрол” в Столичната община.

"Дължа да кажа за терасата. Истината е, че тази тераса е още от 2007 г. Районната общинска администрация я въвежда. Пламен Георгиев се появява десет години по-късно. При мене идва изменение от основния план. Човекът, който е поискал е един от инвеститорите. Направеното от районната администрация е завоалирано с думи. Това е направено 2007 г. Десет години по-късно Пламен Георгиев купува апартамента. Основният документ сега е разрешението за ползване. Всичко се основава на акт 16. Не зная какво е знаел Пламен Георгиев. Промяната на поведението на общината се случва, когато се появява медиен интерес. На място се прави проверка и се поставя констативен за акт за незаконно строителство. Имаше становище от специалисти. В случая нямахме основания за премахване на терасата. Аз не го познавах и не можех да обявя за незаконна сграда, която има акт 16. Дал съм обяснения пред кмета на София. Тя каза, че не може да приеме това. Фактите са, че след като си подавам оставката, тя дава разрешение на районния кмет да промени моята заповед. Тогава той издава заповед и я връчват на собствениците на терасата да я махнат за един месец. Това е. Направили са жалба в съда, аргументирали са я, обясни той", обясни Калинов.

"Държавната администрация действа като бухалка, за да успее в действията на общинската администрация", каза още той.

"Никога не съм се интересувал от политика. Не съм се опитвал да влизам в политиката със свои решения и изпълнявам поръчки. Имало е опити да бъда подкупен, но съм се опитвал да стоя на професионални позиции", призна архитектът.

"Г-жа Фандъкова нито съм я чувал, нито съм я виждал. Никой не ми се е извинявал. Може би е оказан натиск, може би, не знам. За мен е важно, когато правим нещо, да спазваме закона. Гражданите протестират за нещо, което е заложено от общината 1996 г. – предвижда да се изгради сграда с височина 108 метра. От 1996 г. има план за тази сграда. Но тогава никой не е разбрал за какво става дума и не са успели да разберат и прочетат какво виждат в един план. 2007 г. се издава първото разрешение за строеж на 34 етажа. Пламен Мирянов е собственик по-късно. 2017 г. се дава разрешение за строеж. По-късно този план се прекратява. Но в квартала на "Артекс" и "Златен век" този план се запазва. Разрешение за строеж има, но строителство няма. Сега главния архитект твърди, че тази сграда няма разрешение за строеж. Защо тогава 2018 г. одобрява две преработки? От моя предшественик се извършва проверка и са констатирани нарушения и се спира строителството. Но само за премахване на нарушенията. Основният проблем е т.н скандален закон строителството на такива сгради да бъде удължено до десет години. В този закон няма разпоредби какво се случва с парите, които вече са изразходвани. Затова се га вървят диаметрално противоположни спорове. Оказва се, че нито гражданите, нито който строи са виновни", коментира Калинов.

"Не можем да кажем, че "Златен век" ще бъде завършен. Рисковете за държавата са огромни. Пред нас стои опцията дали ще го има или не. Рисковете са от неправилно вземане на решения", разясни Калинов.

"Другата седмица ще се занимавам с "Алепу" да видим каква е истината там. Не мога да направя категоричен извод. Там е правено укрепване, но има и по-сериозна конструкция", посочи той.

Източник: Фрог нюз

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Адв. Минчо Спасов: Бившият директор на ДАНС злоупотребява с достъпа до информация

"Скандалът с подслушвания може да се разреши като излезе истината чрез смяна на хората. Това е правна нула. Показва некомпетентност на Димитър Георгиев – след като не е връчен актът за достъпа на класифицирана информация на Рашков. Той го придобива като министър – достъп до всички нива за класифицирана информация. […]