Арх. Милков: Промените в ЗУТ създават предпоставки за корупция

NetNews

Промените в Закона за устройствения план създават предпоставки за корупция. Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ арх. Владимир Милков, шеф на Камарата на архитектите.

Вчера от гилдията алармираха за големи проблеми, които могат да възникват след приемането на поправките, а днес президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете.

„Тези изменения бяха обявени, че са приети след съгласие на браншовите организации, което не е точно така. Ние присъствахме на заседанията на парламентарната комисия, изразихме становища, но в основната си част – те не бяха приети“, каза арх. Милков.

По думите му текстове, които са били отхвърлени от бранша – са били приети в последния момент и без обсъждане. Според него не е направена оценка за последващото въздействие от промените.

„Нарушени са конституционни права – в чл. 17 се казва, че частната собственост е неприкосновена, държавата може да отчуждава, но възмездно. Ябълката на раздора беше чл. 168 ал. 16 от ЗУТ – възможностите за регулация и отчуждаването. Сега не се отчуждава, казва се, че за издаването на строително разрешение е необходимо прилагане на улична регулация., а тя не се прилага от години“, коментира архитектът.

Според Милков, за да се приложи въпросната регулация, когато гражданин иска да построи къща върху своя земя – ще се наложи да дари част от имота си за улица.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нов шеф на МВФ в България

Жaн-Фpaнcoa Дoфeн e новият ръководител на миcиятa нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (МВФ) зa Бългapия. Toй заменя Джeйвy Лий, поради изтичане на 3-годишния му мандат. Дофен е 11-тия поред заемащ тази позиция у нас. Той идва от Унгария, където е заемал същия пост. Също така е работил за Фонда в държави […]