Асена Сербезова: Морето е бурно, да не клатим лодката

NetNews

„Заедно сме. Дали ни се иска или не, но сме в една “лодка”. Споделяме една съдба. Борим се с едни и същи трудности, макар по различен начин. Разчитаме на една и съща система, макар различно да вярваме в нея. Накрая можем да „опрем“ до науката, макар да имаме различно отношение към нея. Толкова различно, че да позволим това различие да ни разделя в ежедневието ни“.

Това написа здравният министър Асена Сербезова в своя профил в социалната мрежа Facebook по повод поредната вълна на ковид пандемията.

Още по темата

5 яну 2022 06:35

325

4 яну 2022 22:30

217

„Тази „банална настинка“, както я наричат някои, а други отричат дори съществуването ѝ доведе до сериозен ръст на смъртността, вероятно поради причини от комплексен характер, включително и поради нивото на здравна просвета, наличие на хронични нелекувани адекватно заболявания, неспазване на мерки, състояние на здравната система и прочее“, допълни още тя.

„Независимо кой път сте поели, мили приятели, сигурна съм, че всички искаме да сме живи и здрави, и децата ни също. Моля, имайте предвид, че лекарите, фармацевтите, медицинските сестри и другите хора, посветили се на опазването на живота лекуват и вярващи и невярващи и ваксинирани и неваксинирани. Но с избора, който правим можем да облекчим или да натоварим здравната система в навечерието на поредната вълна.

Всички искаме да живеем в добро здраве с тези, които обичаме. Единствената разлика между нас се обуславя от страхове, фалшива информация, недоверие, форма на бунт и какво ли още не, противопоказания за ваксиниране (малко са, но ги има), но накрая опира до разликата на рентгеновата снимка – белите дробове на ваксиниран и неваксиниран с ковид. Ваксинираните могат да се заразят, но преминават този път по различен начин“, пише Сербезова.

Тя отчита, че е факт, че ваксините не са 100 процента ефикасни, но също така е безспорен факт, че предпазват от усложнения, а 85% от пациентите с ковид в интезивно отделение са неваксинирани.

„Независимо от избора, която правим, той трябва да бъде информиран, моля уважавайте избора и на тези, около вас, независимо какъв е“, добави здравният министър и продължава:

„Можете да давате на хората около вас информация, кажете им мнението си, но не се налагайте, защото можете да промените съдбата на някой, като подхраните страховете му. Тези, които са направили избора да не се ваксинират, нека не налагат този избор, нито пък да го използват за политически цели или пък за да “блеснат” на телевизионния екран. Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари. Независимо от нашия избор ние сме в една лодка. Нека не я клатим, защото морето и без това е бурно… Да стигнем до брега заедно, защото бряг има и никоя криза не е вечна…“.

Целият пост на министърът на здравеопазването вижте тук
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ловец простреля свой колега в Еленския балкан

Снимка: Pixabay Ловец простреля свой колега в Еленския балкан. Инциденът станал в неделя по време на стрелба по диво прасе, съобщи Нова тв. Куршумът е рикоширал и уцелил друг ловджия.  Раненият е в болница, но състоянието му е добро. „Инцидентът стана в района на село Костел. Подобно нещо се случва […]