Асен Василев за „Турски поток“: Има неспазени процедури и информация за смъртни случаи при строежа

NetNews

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в кулоарите на парламента проверката на газопровода „Турски поток“, която беше поискана от премиера Кирил Петков вчера. „Притеснява ни себестойността на проекта „Турски поток“ – като начало 3 милиарда лева е доста голяма себестойност. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури по ОВОС, но това всичко е в компетенцията на ДНСК и Министерството на околната среда, на Министерство на труда. Всичко това трябва да се провери дали е вярно и ако е вярно, съответно колко тежки са нарушенията“, заяви Асен Василев, цитиран от bTV.

Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари.

„Обсъждат се няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен“, посочи финансовият министър. „Разгледахме варианта в Гърция, където се раздават карти на определени хора с доходи под определени стойности, които те могат да ползват на бензиностанциите, но това не е удачен вариант у нас“, посочи Асен Василев. По думите му се търси лесно изпълним вариант, който да не затруднява бизнеса и гражданите.
„50% намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има“, категоричен беше финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не позволяват на нито една държава член, не само на България, да намали ставката под най-ниската стойност, изтъкна той.

В началото на следващата седмица се очаква да бъде обявен пакетът с антикризисните мерки.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Volkswagen планира да произведе 800 хиляди електромобила само тази година

Намеренията на Volkswagen да се утвърди като лидер в производството на електромобили са сериозни или поне така изглежда след последното интервю на шефът на продажбите на Volkswagen пред Reuters. В него той заяви ясните планове да германската компания да задмине Tesla като най-големия производител на електромобили в света през следващите […]