Атанас Атанасов: Рискуваме да влезем в конституционна криза

NetNews

В момента се борят две тенденции – кабинет без ГЕРБ или нови избори. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси. В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия.

Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Той посочи, че „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат. „Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство. Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е – ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“, категоричен бе той.

„Има и един технически въпрос за решаване – цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“, прогнозира Атанасов.

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега. „Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Споразумение гарантира нов завод в САЩ

Две водещи южнокорейски компании уредиха спор за производство на батерии, съобщи FOX News. Решението ще позволи да продължи работата по откриването на завод Джорджия. Американската администрация беше готова да участва в решението на спора. Двете компании са LG Energy Solution и SK Innovation. Американски представители приветстваха решението. Крайният срок за […]