Атанас Зафиров, БСП: Фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна е победа за българското общество

NetNews

„Решението на Народното събрание и фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна са победа за българското общество и като цяло победа на здравия разум. Вярвам, че това ще бъде оценено от нашите сънародници. Неслучайно от самото начало казахме, че нашите усилия ще бъдат насочени в посока да не предоставяме оръжия и боеприпаси на Украйна.” Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR и допълни, че всяка от партиите в коалицията е направила своите компромиси, като някои от тях са били на границите на допустимото.

„От самото начало в БСП имахме 2 основни позиции- „не” на войната и „да” на мира, и другата беше подкрепа за Украйна, но не на изпращането на оръжия и боеприпаси”, категоричен бе Зафиров по отношение на позицията на социалистите за конфликта в Украйна.

По думите му решенията на „Продължаваме Промяната” не са самосиндикални, а се взимат след обсъждане вътре в самата коалицията. „Решението, което взехме вчера, е комплекс от мерки, в това число и възлагането на българското правителство да направи план за справянето с последиците от тази криза. Освен военнотехническа, ние сме записали икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и мисля, че именно върху последните 2 мерки трябва да акцентираме”, подчерта социалистът.

Според депутатът от левицата има много по-важни неща, с които можем да помогнем на Украйна и едно от тях е съдействието за износ през пристанище Варна на 10 млн. тона пшеница, с която те разполагат. „Нима тези неща са по-малко важни от това да се дава оръжие, с което да се убиват хора? Темата беше малко преекспонирана и се ползваше за вътрешна употреба от страна на опозицията”, коментира Атанас Зафиров.

„Аз не мога да кажа какво точно ще ремонтираме, докато украинската страна не заяви какви са техните нужди. Това, което те изразиха като желание беше много общо – ремонт на военна техника. По принцип България има възможности за ремонт на стрелково оръжие и на тежка техника. Съвсем друг обаче е въпросът с логистиката. Сложен е този процес, но мен по-скоро ме притеснява самото състояние на нашите ремонтни заводи, където дълги години вървеше един процес на обезкървяване”, каза още председателят на парламентарната Комисия по отбрана относно детайлите за ремонт на военна техника на украинската страна и допълни, че има още редица важни въпроси, като този с резервните части, лицензите, както и с работната ръка.

Той акцентира и върху факта, че България изнася оръжие за 50 страни, но нито една от тях не е Украйна и призова българските граждани да не се поддават на пропагандата, преследващата вътрешнопартийните цели. Заместник-председателят на БСП също така определи и българския военнопромишлен комплекс като един от малкото работещи.

Атанас Зафиров отправи поздрав към всички военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. „Това са хора, на които ние дължим уважение и доверие, защото, за съжаление, последните години службата в Българската армия става все по-малко привлекателна. По време на тази криза стана ясно, че българската национална сигурност трябва да бъде разглеждана в контекста на големите геополитически процеси, от които ние безспорно изоставаме. Уверявам ви, че още в следващата актуализация на бюджета тези неща ще бъдат отчетени успешно”, каза в заключение той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вин Дизел закъснявал за снимките на "Бързи и яростни" и не си знаел репликите

Французинът Луи Летерие ще наследи Джъстин Лин като режисьор на десетия филм от високоскоростната поредица „Бързи и яростни“, съобщи „Variety“. Решението идва по-малко от седмица, след като Лин изненадващо се оттегли от режисьорския пост, припомня life.dir.bg. Източници от екипа твърдят, че причината за неочакваното му напускане е главната звезда на […]