АТА: Изложба на свещени икони и реликви от Балканите

NetNews

„Чудни икони и свещени реликви от Балканите“ е заглавието на изложбата, организирана неотдавна от Посолството на Република България в Тирана съвместно с Музейния център на град Берат, съобщи специално за БТА албанската агенция АТА.

На церемонията за откриването на изложбата присъстваха посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски, представители на местната власт, български журналисти, любители на изкуството, граждани и др.

Изложбата представя няколко исторически периода и обекти – следвизантийски период, българско средновековие, Атон, български манастири и свещени реликви от балканските страни.

Директорът на Националния музеен център в Берат Агрон Половина каза за АТА: „Представените снимки са от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Климент Охридски”, а също от Рилския, Троянския и Бигорския манастир.”

По думите му изложбата е част от действията за популяризиране на отношенията, културните ценности и наследството между нашите две страни.

Половина каза, че през последните дни изложбата е посетена от голям брой туристи.

„Много туристи, журналисти и делегации от Република България посетиха Берат, Иконографския музей Онуфрий, катедралата „Спящата св. Богородица“ и музейната сбирка, включваща мощите на двамата светци Св. Горазд и Св. Ангеларий“, каза Половина.

Изложбата е проект на Държавния културен институт на Република България в сътрудничество с фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Тя включва 24 панела, представящи църкви, манастири и свещени реликви в балканските страни, придружени с кратко описание на всяко изображение.

Източник: БТА

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ наложиха нови санкции след поредни ракетни тестове на Северна Корея

САЩ наложиха днес санкции срещу две руски банки заради подкрепата им за Северна Корея и нейните ядрени и ракетни програми, предаде Асошиейтед прес. Във вторник Северна Корея изстреля пробно три балистични ракети, една от които междуконтинентална. Това стана по време, когато президентът Джо Байдън приключваше обиколката си в Азия. На […]