Атина: Турция трябва да играе по правилата

NetNews

Гърция е отворена за ангажимент с Турция, но Анкара трябва да започне да играе по правилата, заяви днес гръцкият министър на отбраната, предаде Ройтерс.

Ние бихме искали да се ангажираме с Турция, но Турция трябва да играе по правилата. Турция не трябва да играе по собствените си правила, особено като правилото на военна мощ и едностранни действия, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос на конференция в Атина.

Гърция и Турция редовно се критикуват една друга по редица проблеми, вариращи от морските граници до въздушното пространство и етнически поделения Кипър. Напрежението отново се възобнови, след като Турция обвини Гърция във въоръжаване на острови в Егейско море, които, както заявява, трябва да имат демилитаризиран статут според международните договори, отбелязва Ройтерс. Гърция отхвърля твърдението като неоснователно.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган спря двустранните преговори в спора за нарушаване на въздушното пространство, след като обвини гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че е оказал натиск на САЩ да блокират продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Ердоган се закани да не се среща отново с Мицотакис, „докато гръцкият премиер не се стегне“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иван Анчев: Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите

„Не считам, че е възможно решението да е взето под натиск от Вашингтон, България е суверенна държава със свободно избрано правителство. В рамките на съюзите, в които участваме, подобни взаимоотношения не са практика“, коментира дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев в студиото на „Денят ON AIR“. По думите […]