Атмосфера на страх и управленски произвол е обхванала Беларус

NetNews

Атмосфера на страх и управленски произвол е обхванала обществения живот в Беларус, където нарушенията на човешките права са станали обичайна практика, а свободата на изразяване на мнение на гражданите е потискана, каза днес експерт на ООН, цитиран от ДПА.

Специалният докладчик на ООН за положението с правата на човека в Беларус Анаис Марин заяви, че изолираната източноевропейска държава е „обзета от страх“ заради авторитарната тактика на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Марин открои проведения през февруари спорен конституционен референдум, който беше масово осъден като манипулиран. Той проправи пътя на Лукашенко да си осигури още повече власт и пожизнен имунитет срещу наказателно преследване.

„Реформата, инициирана чрез този референдум, на практика засилва и систематизира пречките пред беларуските граждани да упражняват човешките си права“, каза Анаис Марин.

Тя отбеляза, че разширяването на прилагането на смъртно наказание за престъпления като планиране и опити за терористични актове е дълбоко обезпокоително.

„Изключително съм обезпокоена, че широката и неясна дефиниция за „терористични актове“ може да бъде интерпретирана така, че да включва действия, насочени към легитимно упражняване на основни права“, каза докладчикът при представянето на годишния си доклад пред Съвета на ООН за правата на човека.

В Беларус независимите медии, културните и неправителствени организации на практика забранени, а правозащитни активисти и адвокати са тормозени, заяви тя.

Срещу Лукашенко бяха отправени обвинения в убийства, изтезания и други сериозни престъпления срещу човечеството след кървавото потушаване на мирните протести, избухнали, след като той се обяви за победител на президентските избори през август 2020 г., смятани за манипулирани. Лукашенко не е признат за легитимен президент от Европейския съюз, отбелязва ДПА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Изненада! Премиерът няма да се кандидатира на предстоящите избори

Министър-председателят на Израел Нафтали Бенет няма да се кандидатира на предстоящите предсрочни парламентарни избори в страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговата канцелария. Бенет ръководеше широка, но крехка управляваща коалиция, която се разпадна едва година след встъпването на правителството в длъжност. Миналата седмица управляващите обявиха, че ще разпуснат […]