Афганистан: Талибаните с ново важно решение за жените

NetNews

Върховният лидер на терористичното движение на талибаните Хайбатула Ахундзада издава указ, с който забранява на жените в Афганистан да излизат с открити лица, съобщи „Ал Джазира“.

Декретът постановява, че жените трябва да носят бурка – мюсюлманска връхна дреха, покриваща тялото и лицето – „тъй като това е традиционно и уважително“, цитира news.bg.

Бащата на жената или друг близък роднина от мъжки пол е отговорен за нарушаването на постановлението и е заплашен от наказания, включително уволнение от работа или лишаване от свобода.

„Ал Джазира“ отбеляза, че повечето афганистански жени покриват главите си със забрадки, но много от тях оставят лицата си открити, особено градските жители.

В края на 2021 г. Министерството на добродетелите и пороците на талибаните съобщи, че е забранило на жените да пътуват на повече от 72 км. без роднина от мъжки пол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Актьорът Филип Аврамов бесен на културния министър

„Каквото и да направи министърът на културата, той е компетентен. Не смятам за редно на призивите му да се дава втори шанс. Трябва ни човек с железен юмрук в кадифена ръкавица. Такъв признак не виждам в сегашния министър“, това сподели пред „България Днес“ актьорът Филип Аврамов – Фицата. Актьорът засне […]