Базови съвети: Как да предпазите автомобила от навлизане на вода в купето

NetNews

Първото нещо, което трябва да знаете, е къде се намират т.нар. отводнителни канали в колата ви. Обикновено тези канали или тръби са разположени в задната част на двигателното отделение пред предното стъкло. Сухи листа, прах, изсушени насекоми, съцветия на храсти и дървета или други отпадъци могат да попречат на потока вода да преминава през тях. Анатрупването на вода на грешното място може да доведе до навлизането ѝ през вентилационната система в купето.

В повечето автомобили е необходимо да се грижите и за чистотата на дренажните отвори, позиционирани в долната част на вратата, праговете, както и силовите структури на каросерията. Ако в тези кухини се събере дъждовна вода, колата може да не се наводни, но още по-опасно е, че натрупаната и неотстранена влага ще доведе до корозия на каросерията. Обикновено повечето от тези дупки могат да се почистят с най-простите подръчни средства.

Ако все пак се случи наводняване на автомобила и вода попадне в купето в големи количества, е необходимо да се изсушат всички мокри места. В противен случай всички признаци на „удавена кола“ ще бъдат неизбежни: мухъл, миризма на плесен, прищявки на електрическото оборудване на салона, корозия на пода. Последното обстоятелство е особено неприятно и скъпо за отстраняване. Следователно, за да се „изсуши“ напълно, ще трябва да демонтирате мокета на пода, защото иначе винаги остава влага. Тапицерията на седалките и вратите може да се изсуши, като оставите колата на слънце и отворите възможно най-много прозорци.

Ако при наводнение на автомобила някои части от електрическото оборудване са се намокрили: ниско разположени превключватели, скрити под седалките, както и окабеляване по ппода, електронни модули, електронен педал за газ и др., трябва да се свържете със специалисти в сервиза, дори и да не са възникнали повреди. Водата може да провокира корозия или окисляване в електрическите уреди и по техните клеми, което неминуемо ще се усети след известно време. А навременната превантивна поддръжка, извършвана от специалисти, ще помогне да се избегне това.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на руските дипломати. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това […]