Байдън зае отбранителна позиция заради инфлацията и цените на газа

NetNews

Президентът на САЩ Джо Байдън във вторник обвини пандемията Covid-19 и войната на Русия в Украйна за тревожните икономически новини, докато той и администрацията му преминаха в отбрана заради растящата инфлация и покачващите се цени на газа, съобщава СиЕнЕн.

Речта на президента в Белия дом бе рекламирана от неговите съветници като фокусирана върху плана му за борба с инфлацията. Въпреки че Байдън говореше за инфлацията, той прекара значително време, атакувайки републиканците за план, изготвен от предизборната група на Сената на Републиканската партия, вместо да излага нови политики, които биха обърнали поредица от тревожни икономически събития.

Страната е изправена пред най-тежката инфлация от 40 години, а проучване на CNN, проведено от SSRS, показа, че по-малко от една трета от американците смятат, че икономическите визии на неговата партия съответстват на техните собствени.

Цените на газа също скочиха до нови рекордни нива, като AAA съобщи във вторник, че средната цена за галон обикновен бензин е $4,37 – 17-центов скок през последната седмица. Само миналата седмица Федералният резерв наскоро обяви, че предприема агресивни действия за намаляване на инфлацията и повишава лихвените проценти с половин процентен пункт – нещо, което не е правено от 22 години.

Администрацията се опита да прехвърли вината за покачването на цените на газа и икономическата несигурност върху руския президент Владимир Путин и нахлуването му в Украйна. Байдън каза по време на речта си, че борбата с инфлацията е неговият основен вътрешен приоритет и призна, че „семействата в цяла Америка страдат от инфлацията“.

Говорейки за причините за скорошния ръст на инфлацията, Байдън отбеляза, че поради тези фактори целият свят е изправен пред „историческа инфлация“ в момента. Все пак Байдън подчерта, че САЩ са в „по-силна позиция“ за борба с кризата от която и да е друга страна.

Голяма част от забележките бяха срещу републиканците и тяхното средносрочно послание. През последната седмица Байдън засили реториката си срещу републиканците и твърди, че крайната десница е изпреварила партията, докато той се опитва да изостри контраста между политиката на администрацията си и това, което републиканците предлагат. Това е значителна промяна за президент, който провежда кампания за обединяване на страната и намаляване на политическото напрежение и се случва, когато демократите се борят за ефективно послание.

Президентът наскоро се възползва от плана, предложен от републиканския сенатор Рик Скот от Флорида, ръководител на избирателната комисия на републиканците в Сената, като основен пример, че лидерите отдясно се вписват в модела на бившия президент Доналд Тръмп „Направи Америка велика отново“ . Очаква се президентът да продължи да налага предложението на Скот за усилията на администрацията му да намали разходите за американците и да намали инфлацията.

Планът на Скот, твърди Байдън, ще повиши данъците на американците от работническата класа и програми като социално осигуряване и Medicare. Той включва няколко предложения на Тръмп и дори призиви за завършване на гранична стена. Лидерът на Републиканската партия Мич Макконъл публично порица плана и иска да запази фокуса върху критиката на администрацията на Байдън.

Служител на Белия дом, който прегледа забележките на Байдън коментира, че борбата с инфлацията е „главният икономически приоритет на Байдън“, добавяйки, че администрацията е „фокусирана върху това да прави всичко възможно, за да свали цените“. За разлика от тях, каза служителя, републиканците са използвали инфлацията като „политическа тема за разговор“, но не са успели да намалят значително разходите за американците.

Президентът наблегна на максимална заетост и стабилни цени като изход от кризата. Той също така отбеляза ключовата роля на Федералния резерв за постигането на тази цел. Байдън продължи да описва инфлацията като „най-голямото икономическо предизвикателство“ за страната в момента и изтъкна увереността си, че Фед чувства същото.

Байдън заяви, че „при моя предшественик дефицитът експлодира, нараствайки всяка година“, докато според неговия план САЩ са „на път да намалят федералния дефицит с 1,5 трилиона долара тази година“.

Цифрите ще отбележат „най-големия едногодишен спад в цялата история на Америка“. Байдън твърди, че миналата година администрацията му е намалила „дефицита с 350 милиарда долара“, добавяйки, че Министерството на финансите на САЩ планира да „изплати националния дълг през това тримесечие, което никога не се е случвало при“ бившия президент на САЩ Тръмп.

Байдън заяви, че вижда дефицита „като един от основните начини“ за облекчаване на инфлационния натиск.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Превозвачите: Управляващите не ни чуват от ден първи

Управляващите не ни чуват от ден първи. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Припомняме, че по-рано днес в София камионите и автобусите останаха на входа на града на бул. „Цариградско шосе“, тъй като не бяха допуснати от полицията да се […]