Байдън приветства намерението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО

NetNews

Вашингтон ще си сътрудничи с Хелзинки и Стокхолм, за да останат бдителни срещу всяка заплаха за общата им сигурност в периода, докато молбите на Швеция и Финландия за влизане в НАТО се разглеждат от страните членки.

Това обещание даде американският президент Джо Байдън след като приветства намеренията на двете скандинавски държави да се присъединят към НАТО.

Това „ще засили още повече нашето сътрудничество в областта на отбраната и ще бъде от полза за целия Трансатлантически Алианс,“ каза американският лидер, цитиран от Ройтерс.

А от администрацията на турския президент Реджеп Ердоган съобщиха, че Ибрахим Калън – съветник на турския държавен глава, е провел телефонни разговори с представители на Швеция, Финландия, Германия, Великобритания и Съединените щати.

Темата на телефонните разговори е била турската позиция по молбите за членство в НАТО, които бяха подадени днес от шведското и финландското правителство.

Калън е дал да се разбере, че Анкара ще оттегли заканата си за вето, само ако на притесненията ѝ относно националната сигурност на Турция бъде отговорено подобаващо.

Турция твърди, че властите във Финландия и Швеция дават убежище на гюленисти и кюрдски сепаратисти, и дори ги обвинява, че въоръжават кюрдите в Сирия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пол Погба води преговори с два европейски гранда

Полузащитникът на Манчестър Юнайтед – Пол Погба, преговаря в два от водещите европейски клубове, съобщават медиите в Англия. Французинът ще напусне „Олд Трафорд” в края на сезона, като вероятността да се завърне в бившия си клуб Ювентус е доста голяма. Освен със „старта госпожа”, агентите на Погба са имали предварителни […]