Балканите се съвземат от COVID-19

NetNews

Епидемиологичната ситуация, свързана с разространението на COVID-19 на Балканите, продължава да се подобрява. През изминалите седем дни отново бе отчетен спад в броя на новозаразените с коронавируса. Същевременно продължава засиленият темп на ваксинацията във всички страни на Балканите. Властите в повечето страни разхлабват ограничителните мерки в очакване на началото на летния туристически сезон.

И тази седмица в Гърция продължава постепенната отмяна на ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Новото разхлабване на мерките става възможно заради бързия темп на ваксинациите.

Членовете на експертната комисия по въпросите на пандемията изчакват края на седмицата, за да оповестят изводите си за хода на пандемията, както и кога ще бъде отменен полицейският час от 00,30 до 5 ч. през нощта. Твърди се, че ограниченията ще паднат окончателно на 15 юни, когато се очаква да започне нормално и туристическият сезон.

Разрешено бе да бъдат отворени летните кина и игралните зали. От днес – 28 май, се разрешават концертите на открито с максимална запълненост до 50 процента на местата.

В понеделник, 31 май, ще заработят фитнесите. От началото на юни ще бъде увеличен броят на присъстващите на сватби и кръщенета до 100 души.

На 22 май гръцките власти взеха решение за отварянето на ГКПП Маказа-Нимфея. През граничния пункт могат да преминават леки автомобили, тежкотоварни автомобили и автобуси. Движението през ГКПП е разрешено от 7.00 часа до 23.00 часа. Условията за влизане в страната, както и необходимите документи, са същите, както по отношение на ГКПП Кулата-Промахон.

Междувременно гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че туристите, които са ваксинирани срещу COVID-19 с руската ваксина "Спутник V", ще могат да пътуват без проблем в Гърция, макар че ЕС още не е включил тази ваксина в планирания имунизационен паспорт за пътуване в блока.

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекцията в страната достигна близо 397 хиляди души, а броят на смъртните случаи е 11 955.

Продължава да намалява и броят на заразените с COVID-19 в Турция, където бе в сила пълен локдаун от 29 април до 17 май. Същевременно ваксинационната кампания продължава, като броят на имунизираните вече е над 28 милиона души.

Турското министерство на здравеопазването обяви, че е в готовност дневно да бъдат поставяни над 1 милион дози ваксини срещу COVID-19. През юни се очаква общият брой на ваксинираните в страната да достигне 50 милиона. В страната вече са имунизирани 85 процента от хората на възраст над 65 години.

Властите планират хората, които са ваксинирани, да могат да посещават безпроблемно кина и театри и да стоят без маски в залите.

Турският заместник-министър на културата и туризма Надир Алпаслан съобщи миналата сецмица, че две трети от работещите в туризма в Турция вече са ваксинирани срещу коронавируса. Той посочи, че имунизирането на всички заети в туристическия сектор би трябвало да приключи до края на юни. Турските власти обещават сигурен туризъм на чужденците, пристигащи в страната.

Междувременно бе съобщено, че от 1 юни влизащите в Турция граждани ще може да си правят на ГКПП Капъкуле PCR тест срещу 110 турски лири (около 20 евро). Представянето на негативен тест, направен до 72 часа предварително, е задължително за идващите от чужбина в Турция.

Общият брой на заразените с COVID-19 в страната от началото н пандемията е 5 220 549, а починали са 46 970 души, сочат данни на международната платформа за данни за разпространението на коронавируса Wordometer.

От 22 май отпаднаха ограниченията за пътуване от България към Румъния. По информация на българското посолство в Букурещ с решение на румънските власти, считано от 21 май 2021 г., България е включена в списъка на страни от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно – не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

Румънската национална платформа за ваксинацията срещу COVID-19 съобщи в началото на седмицата, че близо 26 процента от подлежащите на ваксинация лица в Румъния вече са получили поне една доза ваксина.

Координаторът на ваксинационната кампания Валериу Георгица заяви, че вероятно около 6 милиона румънци са били заразени с новия коронавирус от началото на пандемията. По думите му 8-9 милиона румънци имат имунитет към вируса.

По официални данни от началото на пандемията са потвърдени 1 076 840 случая, а 30 131 души са починали.

Властите планират ново разхлабване на мерките от 1 юни. Съгласно обявения от президента Клаус Йоханис график за облекчаване на ограниченията ще бъде разрешено организирането на сватби, кръщенета и други тържества с до 70 души на открито или с до 50 души на закрито. Ограничението за броя на участниците отпада, ако организаторите гарантират, че всички са ваксинирани.

Също от 1 юни ще може да бъдат организирани големи концерти и фестивали с многобройна публика, но само при условие, че всички участници са ваксинирани, съобщи вицепремиерът Дан Барна.

От началото на ваксинационната кампания са приложени 7 593 891 дози ваксина на 4 232 837 души, от които 871 783 души са получили първата доза, а 3 361 054 – двете дози.

Събития с голям брой участници като големи концерти и фестивали ще могат да бъдат организирани Румъния от 1 юни, съобщи вицепремиерът Дан Барна, като уточни, че изискването е участниците в тези събития да са ваксинирани.

По информация на медиите в Република Северна Македония вече няма да има карантина за пътниците, пристигащи от Африка и Бразилия, а сръбските туристи ще бъдат освободени от пътни такси през летния сезон. Четиринайсетдневната карантина остава в сила само за пътници от Индия.

От 15 юни до 15 август сръбските туристи няма да плащат тол такси в Република Северна Македония. Решение за това бе взето от правителството в Скопие, което по-рано бе съобщило за такава идея в знак на благодарност за дарените от Сърбия ваксини срещу COVID-19.

През последните две седмици над 100 000 граждани са се регистрирали за ваксинация срещу COVID-19, а броят на желаещите да се ваксинират е надминал 400 000. Паралелно с ваксинацията продължава и стихването на пандемията. В болници се лекуват около 300 пациенти, а на разположение има към 570 болнични легла.

От началото на пандемията са били потвърдени 155 169 случая на коронавирус, 5369 души са починали.

Нова пратка китайски ваксини бяха изпратени в Сърбия в сряда. Премиерът Ана Бърнабич заяви, че в Сърбия досега са доставени 4,2 милиона дози от тези ваксини. Тя каза, че в страната досега са ваксинирани 45,3 процента от пълнолетното население.

Сърбия тази седмица обяви, че планира да формира комисия за установяване на истинския брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19. Комисията ще включва лекари, представители на градската администрация и статистици. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар заяви, че комисията ще проверява и случаи, когато пациенти са починали извън болниците, но се смята, че смъртта им е била причинена от COVID-19.

Тези дни бе обявено, че досега в Сърбия против коронавирус са ваксинирани над 40 на сто от населението, като 32,74 процента от възрастните са получили и втората доза от ваксината. Средната възраст на ваксинираните е 59 години.

От началото на пандемията са били потвърдени 711 442 случая на коронавирус, 6823-ма са починали.

В Босна и Херцеговина, където през изминалите месеци обстановката, свързана с COVID-19, бе сложна, досега са потвърдени 203 762 случая на коронавирус, а починалите са 9194.

В босненската Република Сръбска, където се подобрява значително епидемиологичната обстановка, от миналата седмица позволиха музика на живо в градините на ресторантите и на открито пространство, както и присъствие на публика на спортни състезания.

Рестриктивните мерки, които важаха за обществените събирания в Словения, бяха смекчени, независимо че страната остава в жълта ковид зона. Правителството тази седмица реши да позволи увеличаване на броя на хората на различни прояви и да разреши провеждането на конгреси и събрания.

Вече са позволени и събиранията на закрито в ресторантите, но персоналът и посетителите трябва да доказват, че имат негативен тест, че са ваксинирани или са преболедували COVID-19.

След като в последните дни стана ясно, че процентът на положителните проби в Словения е рекордно нисък правителството обяви, че от 1 юни планира да отмени почти всички ограничения заради пандемията.

Средният седемдневен брой на новите инфекции бе 333, а за да може Словения да премине в зелената зона е нужно този брой да спадне под 300. Над 36 процента от населението на Словения вече са ваксинирани с поне една доза от ваксините срещу COVID-19, а на 19,4 процента са поставени и двете дози.

Министърът на здравеопазването Янез Поклукар каза, че доставките на ваксини ще се увеличат през лятото, като дотогава ще е ваксинирано мнозинството от жителите на страната.

Центровете за ваксинация в Словения обаче получиха по-малко от поръчаните ваксини тази седмица и нямаше достатъчно дози, съобщи Националният институт за обществено здравеопазване.

От началото на пандемията в Словения 252 848 случая на коронавирус, 4366 души са починали.

В болниците в Черна гора, където също намалява броят на новозаразените, вече се лекуват под 100 пациенти с COVID-19. Досега в страната са потвърдени 99 477 случая на коронавирус, а починалите са 1578.

Националният щаб за гражданска защита на Хърватия тази седмица обяви, че в петък ще бъдат разхлабени противоепидемичните мерки. От днес (28 май) се разрешават публични събирания с участието на до 100 души, вместо досегашните 25. Отменя се забраната за частни събирания и тържества, които могат да продължават до 23.00 часа. Броят на присъстващите на погребения вече няма да се ограничава.

Продажбата на алкохолни напитки ще може да се извършва до 23.00 ч., а заведенията ще могат да работят от 6.00 до 23.00 ч. Разрешава се и сервирането в закрити помещения на заведенията.

Директорът на Института за обществено здраве Крунослав Цапак съобщи, че през последната седмица броят на новозаразените е бил с 41,8 процента по-малък от предходната седмица.

Досега в Хърватия са поставени близо 1 640 000 дози ваксина срещу коронавирус. Броят на заразените с COVID-19 в страната е 355 269, а починалите са 7981.

Правителството в Албания се надява на масов приток на туристи към страната това лято след значителния спад на новозаразените и на смъртните случаи през последния месец. Активните случаи в Албания са около 800, а около една пета от населението е ваксинирано с поне една доза от ваксините.

От 1 юни полицейският час се съкращава с един час и ще важи от 23.00 до 6.00 часа.

Баровете и ресторантите ще могат да сервират до 23.00 часа. Нощните клубове ще останат затворени.

От 1 юни се отменя и задължителното носене на маски на открито, но то остава в сила за закрити обекти като здравни заведения, държавни и общински учреждения, в обществения и частния транспорт, училищата и детските градини.

От 15 юни ще бъдат разрешени събирания на групи до 15 души, но при спазване на правилата за социална дистанция.

От 1 юли, в зависимост от епидемичната ситуация, полицейският час може да бъде съкратен с още един час и да започва от полунощ. Спортните шампионати и културните събития ще бъдат отворени за публика, но с ограничен капацитет.

Решението за разхлабване на мерките е взето след видимо намаляване на броя на новите случаи на коронавирус. В сряда за пръв път от 244 дни не беше регистриран нито един смъртен случай, а броят на новозаразените беше 15 души, или 0,5 процента от тестваните.

От началото на пандемията броят на заразените в страната е 132 264 души, починали са 2477.

Властите в Кипър обявиха тази седмица, че не препоръчват ваксиниране с препарата на АстраЗенека на лица под 50 години. По-младите хора са съветвани да ползват ваксините, използващи и-РНК технология – на компаниите "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна". Причина за отказа на властите от ваксинация на по-младите хора с препарата на "АстраЗенека" станаха два случая на тромбоза при имунизирани с ваксината жени на възраст 39 и 40 години.

Междувременно преди няколко дни стана известно, че България остава в червена категория за COVID-19 в актуализирания списък на Кипър за пътуващите до острова.

Кипърското правителство прие решение за ново постепенно облекчаване на ограничителните мерки заради пандемията. От 29 май полицейският час ще започва от 1 ч. след полунощ, вместо от 21 ч. вечерта, както досега. Крайният му час се запазва до 5 ч. сутринта. От 10 юни това ограничение ще бъде отменено.

От 1 юни ще бъде позволено по домовете да се събират до 20 души. От тази дата се разрешава да бъдат отворени заведенията за обществено хранене и на закрито. От 10 юни ще бъдат отворени нощните заведения при спазване на санитарните протоколи.

Кипърският министър на здравеопазването Константинос Йоану съобщи, че до момента с поне една доза са ваксинирани 51 процента от населението на Кипър, а 25 процента са завършили целия курс на ваксинацията.

Броят на заразените с коронавирус от началото на пандемията на острова достигна 72 159 души, а починалите са 357.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бизнес и синдикати: Дизайнът на мярката 60/40 да се промени

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в "Денят започва". "Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да […]