Бившият шеф на „Автомагистрали“: Министър Караджов знае ли кое е „ин хаус“ договор?

NetNews

„Ин хаус“ договорите, сключени от предишното редовно правителство, са незаконни, заяви регионалният министър Гроздан Караджов на парламентарен контрол преди повече от седмица. Според бившето ръководство на „Автомагистрали“ това изказване говори за некомпетентност.

„Това е сигнал да се попита министър Караджов знае ли кое точно е „ин хаус“ договор, защото това изказване говори за една некомпетентност. Той явно бърка „ин хаус“ договорите с договорите, сключени с фирмите за доставка на материали и техника, тъй като по тях има такива неустойки. Той визира тях. Относно „ин хаус“ договорите, които са 4, а не както той каза „лавина от „ин хаус“, имам съмнения доколко са сключени в духа правото и смисъла на европейската директива“, каза бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Десислава Христова в студиото на „Денят ON AIR“.

Тя сподели, че има и писмени съображения, които са изложени пред министъра.

„Няма нито един сключен „ин хаус“ договор по времето на служебния кабинет – напротив, има един, който е прекратен поради липса на финансиране. Той е малък, сключен е март 2021 година. Със сигурност „ин хаус“ договорите са законово регламентирана опция и тя си има своя смисъл“, допълни Христова.

По думите ѝ три месеца властта нищо не прави.

„Специален закон за „ин хауса“ изобщо не е необходим. Това е някаква интерпретация на нашата битка да изсветлим истинските подизпълнители, които са под формата доставчици и наемодатели на техника. Тогава ние изготвихме проектозакон, той е към Закона за обществените поръчки. Има реална опасност тези милиарди да потънат и да не бъдат върнати“, коментира бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“.

Тя е категорична, че нищо не е спирано нито по времето на министър Комитова, нито към момента.

„Корупцията е на много високо ниво. И то е като начин на мислене – да заобикаляме закона и да пречупваме духа на правото, защото понякога се приемат и закони, които са лобистки. По времето на служебния кабинет показахме, че може да се работи с нулева толерантност към корупцията. А „ин хаусът“ дойде в навечерието на моето освобождаване“, подчерта Десислава Христова.

Според нея тя е уволнена несправедливо.

„Какво да се обиждам на човек, на когото нямам доверие. За мен хора, на които им говорят в слушалката, не знае кой ще е следващият, няма какво да ги коментирам. Ние сме колеги юристи и е срамота да говори за нищожност, и в същото време да не знаеш как да реагираш при нищожност. В такава ситуация не се плаща, ако той смята, че тези договори са недействителни, не следва да плаща“, добави тя.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лекарствата, хвърлени в реките - заплаха за околната среда и здраве

Снимка: БГНЕС Замърсяването на световните реки с лекарства и фармацевтични продукти представлява „заплаха за околната среда и глобалното здраве“, сочи нов доклад, цитиран от Би Би Си. В изследването на Йоркския университет е установено сериозно наличие на парацетамол, никотин, кофеин и лекарства за епилепсия и диабет. Проучването е сред най-обхватните […]