Бизнеси в Шанхай отварят от началото на юни

NetNews

Властите в китайския Шанхай ще позволят на повече бизнеси в райони с нулев COVID да възобновят нормалната си дейност от началото на юни, заяви заместник-кметът в четвъртък Джан Уей, докато градът се подготвя за края на блокирането от 1 юни.

Джан каза на брифинг, че икономиката се връща към нормалното си състояние, като ежедневният капацитет на контейнери в пристанищата на Шанхай сега е около 90% от нивата преди година.

Припомняме, че тежките блокади заради вируса продължиха над шест седмици.

Заради строгите противоепидемични мерки се стигна до рязко забавяне на икономическата активност на Китай.

Пълното блокиране на Шанхай заради коронавируса ограничава стотици милиони потребители и работници в десетки други градове, а също навреди на продажбите на дребно, промишленото производство и заетостта. Засилиха се и опасенията, че икономиката може да се свие през второто тримесечие на годината.

Тежките ограничения, които все по-малко съответстват на останалия свят, който отменя ограничителните мерки дори когато инфекциите се разпространяват, също оказва сериозно влияние върху глобалните вериги за доставки и международната търговия.

По последни данни промишленото производство на Китай е спаднало с 2,9% през април спрямо година по-рано, понижавайки се рязко от 5% увеличение през март. Продажбите на дребно пък са се свили с 11,1% на годишна база, след спад от 3,5% през предходния месец.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

74-годишната майка на Илон Мъск по бански на корица на списание (СНИМКА)

Синът ѝ милиардер Илон може да в новинарските емисии нонстоп, но 74-годишната Мей Мъск сега е в светлината на прожекторите, след като стана най-възрастният модел, появявал се корица на Sports Illustrated. Мей, която освен модел от 50 години, е и диетолог, демонстрира перфектни форми за възрастта си, позирайки в оранжево-бежов […]