БНБ посочи нивото на антицикличния капиталов буфер

NetNews

Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 0.5% за второто тримесечие на 2021 г., в съответствие с чл. 5, ал. 3 и ал. 4 от Наредба № 8 на БНБ за капиталовите буфери на банките.

Съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 8 на БНБ, при определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор по чл. 5, ал. 1, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на четвъртото тримесечие на 2020 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 98.2%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-28.8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Във връзка с пандемията от COVID-19, през март 2020 г. Управителният съвет на БНБ взе решения за пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0.5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

Запазването на текущото ниво на буфера през второто тримесечие на 2021 г. би допринесло за съхраняване на устойчивостта на банковата система срещу потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, спрямо загуби от кредитен риск и произтичащ от тях натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Решение за нивото, приложимо през третото тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през юни 2021 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нидерландия разпиля Гибралтар със 7:0 в световните квалификации за Мондиал 2022

Нидерландия постигна лесна и избразителна победа с 0:7 във визитата си на Гибралтар от световните квалификации за Мондиал 2022 в Катар. Вчера наставникът на "лалетата" Франк де Бур сподели, че иска възпитаниците му да отбележат поне 5 попадения в срещата и по всичко личи, че те са взели думите му […]