Васил Велев: Икономиката у нас се възстановява неравномерно

NetNews

Голяма част от финансовите мерките в помощ на бизнеса приключват в края на този месец.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) – Васил Велев, настоя за нов дизайн на мярката 60/40, като според него трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета.

Сектор "Туризъм" също е в тежко състояние, а летният сезон е на прага.

"Епидемиологичната обстановка продължава още два месеца, а днес приключват повечето мерки за подкрепа на заетостта и предприятията. Ще бъдем първата страна, която приключва с мерките в подкрепа на заетостта. Поискали сме свикване на НСТС и сме внесли текст за конкретни промени за удължаване на мярката за заетостта с още няколко месеца", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

"Предлагаме в модифициран вид мярката 60/40 да продължи. Когато предприятието е в принудителен престой, програмата покрива отсъстващия доход на 75%, така че хората да не останат с ниски доходи. Така функционира в цял свят, освен в България", каза още той.

Според него възстановяването у нас протича много неравномерно.

Велев припомни, че ресторантьорският бизнес все още работи при ограничения и спадът в продажбите не е преодолян.

"Икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, но възстановяването е много неравномерно. За туризма и свързаните с туризма сектори сме още далеч. Въздушният транспорт е с 25% надолу за първото тримесечие. За средните предприятия са разплатени само 16% за първата вълна. Повече от година мина от нея. В мярката за фиксираните доходи за затворените бизнеси също има забавяне, трябва да се ускорят заплащанията", подчерта председателят на АИКБ.

Велев бе категоричен, че трябва да се рекламираме като безопасна дестинация и действително да бъдем такава.

"Напълно подкрепяме това, че мерките трябва да бъдат продължени. Изключени са хижите, тъй като попадат в закона под друга точка. В момента всички хижари, които кандидатстват за тези мерки, не могат да получат подкрепа", каза на свой ред председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

По думите му е положително и много добро предложението на служебното правителство за ученическия туризъм.

"Руският пазар миналата година беше 20 000 общо, така че 30 000 не е малко. 15 млн. лв. ще влязат в туристическите предприятия, всяко нещо е плюс", посочи доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Отворихме границата с Румъния като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Ще имаме доста туристи, когато се отворят "зелените коридори". Имаме доста поляци, в Слънчев бряг е пълно с поляци", отбеляза той. И добави, че характерът на туризма в България е индустриализиран – имаме поточност при чартърните полети, които започнали веднъж, не може да бъдат прекратявани. Може да постигнем пик, ако върнем чартърния туризъм, убеден е той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Топ 10 на най-секси геймърките в Twitch

Именно хората от Twitch издигаха до върха зашеметяващи жени, които са известни и със своя изключителен външен вид. Повечето от тези дами имат цели армии от фенове. Сега Twitch избират 10 от най-ярките представители на красивата половина на човечеството, които вече са се превърнали в истински звезди в социалните мрежи […]