Затварянето на моловете ударило най-тежко пазара на книги

NetNews

Намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г. Това смятат 74.6% от участниците в анкета, проведена през февруари от Асоциация "Българска книга" сред 63 книгоиздатели и книготърговци у нас.

Другите мерки в помощ на бранша – кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд "Култура", са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7,9% от анкетираните.

С най-негативно влияние върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52.4%), цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), както и непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната – Софийския международен панаир на книгата (44.4%).

Тази е причината според 54% от запитаните за по-малкия брой издадени заглавия спрямо планирания за 2020 г.

Като тенденция за изминалата година се очертава ръстът в онлайн продажбите – 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин спрямо продажбите от книжарници. 49% от участниците в проучването обаче твърдят, че делът на продажбите чрез собствен електронен магазин е едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

Припомняме, друго проучване на Асоциация "Българска книга", проведено през декември 2020 г., отчете между 20% и 30% спад при продажбите на книги заради пандемията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Станислав Младенов: Църква от 4-ти век стои заключена с катинар и се руши заради бездействието на управляващите

Църква от 4-ти век в софийското село Балша стои заключена с ръждясал катинар и се руши заради бездействието на управляващите. За това алармира кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 25-ти МИР Станислав Младенов. На църковния празник Месни заговезни той гостува със семейството си в Балша, където разговаря […]