Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени

NetNews

По – добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега – валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри.“

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата, много стопани се отказаха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

„Миналата година, пшеницата се продаваше за около 300 – 310 лв. за тон, сега стопани са продали на зелено за 400 лв. за тон. „Дали ще е на зърно или на слама“ годината зависи от това кога ще спрат дъждовете. Трябва 2 – 3 дена да не вали и комбайните ще влязат, за да ожънат вече узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата започва най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през следващата седмица.

Жътвената кампания ще закъснее тази година, заради непрекъснатите дъждове. Очакванията в различните райони са от силно оптимистични до умерени и с едно наум. Надеждите са за по – добра реколта, но все още е рано да се каже какви ще са добивите и как ще се развие ситуацията с изкупните цени, коментират зърнопроизводители.

"Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се очаква да закъснее средно с около 10-12 дни за всяка от културите, поради по-хладното за сезона време и честите дъждове. Рано е да се правят прогнози за реколтата в региона, все пак добивите ще са около 350 – 400 кг / дка при ечемика и около 400 – 420 кг/дка при пшеницата. Надяваме се и изкупните цени да са по – високи, каквато тенденция има в момента на световните борси", категоричен е председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров. През миналата година добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците. Към момента състоянието на посевите е задоволително и се очаква добра реколта, но всичко зависи от времето през следващите дни.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кристиан Вигенин: Пълноценно да използваме втория шанс за промяна със сигурност за хората с номер 4 в бюлетината

Пълноценно да използваме втория шанс за постигане на истинска промяна със сигурност за хората, призова водачът на листата на „БСП за България“ в Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин при откриване на предизборната кампания в община „Тунджа“. Във Веселиново – родното село на кандидата на община „Тунджа“ Владимир Стоев, въпреки дъжда се събраха членове и симпатизанти на новата лява коалиция, за да дадат старт на предизборната надпревара.