Как да изберем банка за кредит

NetNews

Изборът на банка или кредитна компания е важно решение, което може да определи години напред вашето финансово състояние и спокойствие. На първо място, изборът зависи от вида на кредита, съобщава БНР.

При ипотечните и потребителските заеми, на преден план излизат индивидуалните програми на отделните банкови институции. Преди да подадете заявлението си за кредит ще е необходимо да проучите възможно най-много оферти от различни банки. Използвайте онлайн платформите за сравнение на кредити, но имайте предвид, че понякога информацията там не е актуална и затова се обадете и говорете лично с банковите консултанти. След преминаването на етапа на предварителния анализ е необходимо да се сравнят офертите и самите банки. Това може да стане на базата на няколко фактора.

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент се променят в зависимост от тяхното удължаване или намаляване. Общото правило е, че колкото по-дълго ще ползвате един кредит ( независимо дали става въпрос за потребителски или ипотечен кредит), толкова повече ще трябва да платите на банката.

Политиката на банката спрямо просрочените кредити

Политиката спрямо просрочените кредити всъщност касае размерът на глобите за забавяне на плащанията и сътрудничеството ѝ с колекторски фирми.

Възможността за преструктуриране на кредита

Проверете дали в договора е налична опцията за преструктуриране на дълга, предоставянето на "кредитни ваканции" или други отсрочки.

Сътрудничеството на банката със застрахователни компании

В случай на ипотечни кредити или такива, за закупуване на автомобил, трябва да се поинтересувате – с кои автокъщи и застрахователни компании работи банката. Възможно е тези организации да нямат най-атрактивните цени и тогава да се наложи да търсите по-подходящо решение.

Лихвеният процент

Разбира се, лихвеният процент, при който ще ви отпуснат кредита също е важен. Но понякога е по-добре човек да изберете оферта на банка или кредитна компания, където лихвеният процент е малко по-висок, но затова пък предлага по-лоялна и гъвкава клиентска политика.

Като заключение е важно да се подчертае, че когато сключвате договор за кредит – било то за малка или голяма сума, трябва внимателно да проучите всички клаузи, а не да подписвате само на база доверие към банковия служител, който устно ви е информирал за тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Моторист направи на луди полицаи в Пловдив, избяга им през тротоара

Моторист си спретна гонка с полицията в Пловдив. Екшън сцената се разиграла вчера – автопатрул дежурил на „Пещерско шосе“ в близост до комплекс „Корона“ . Покрай него преминал моторист, на чието двуколесно превозно средство липсвала регистрационна табела. Давайки си сметка, че може да бъде глобен за постъпката си и видимо […]