Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на „диамантения печат“

NetNews

Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. "диамантен печат“, който не им позволява да продават месо в други държави в Европейския съюз, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете. Оказва се обаче, че и месопреработвателите от другите части на България отказват да купуват месо от тях. Освен това заради затворените заведения също има спад в потреблението на месни продукти, коментира БНТ.

Заради заразата от африканска чума по свинете голяма част от свинекомплексите в страната получиха от Европейската комисия т.нар. "диамантен печат“, което не им разрешаваше да търгуват с месото си в страните от съюза. Преди дни ограничението падна за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, София и община Аксаково. Русе и Силистра обаче останаха в забранителната зона, въпреки че вече почти 2 години в тези райони няма зараза.

"Малко е като Параграф 22 – хем не ни се забранява, хем се стресират другите колеги от месопреработвателния бранш да не взимат с тоя печат", коментира изпълнителния директор на свинекомплекса в с. Голямо Враново Вихрен Димитров.

И това накара месопроизводителите да възроптаят. Свинекомплексът в село Голямо Враново вече е възстановил капацитета си, след като унищожиха всичките си прасета заради африканската чума. В момента тук се гледат 26 хиляди свине. Обаче не успяват да продават продукцията си извън Русенския регион.

"Днеска ни върнаха един черен дроб от Монтана, отказаха ни сделки в Кърджали и Пловдив, точно заради това нещо. Ето, както виждате, ние се възстановихме, изпълнихме една камара мерки да отговаряме на всички европейски изисквания, в пълен капацитет работим, но хората са стресирани, месопреработвателите казват: ние не искаме да имаме проблеми и като си оправите печата, тогава ще работим с вас”, обясни Димитров.

Според Вихрен Димитров притеснението идва не толкова, че може да са заразени продуктите им, колкото от многото допълнителни изисквания – още документация, отделни фризери за съхранение. А ако бъде премахнат "диамантеният печат“, нещата значително ще се опростят.

"Трябваше да искат рестрикциите да паднат за цялата страна, защото повече от една година не е имало случай на Африканска чума по свинете в заден двор и в свинекомплекс. А те поискаха, не знам защо, само за една част, което за мене беше нелогично. Ние сме в извънредна ситуация. Значи тогава, за да се спаси икономиката, да се спасят доставките, все пак това е продоволствието на хората, трябва да се използва тая ситуация и да падне тоя печат", допълни Димитров.

Колегите им от Силистра подкрепят исканията на русенските месопроизводители "диамантеният печат“ да отпадне. Според управителя на най-голямото месопреработвателно предприятие в Силистра Борислав Борисов свинекомплексите в Северна България са жертва на нелоялна конкуренция. Две трети от месото, което се продава в страната, е внос, а в същото време нашите търговци отказват да работят с тях. И настояват българските ветеринарни служби да поставят въпроса отново пред Европейската комисия и час по-скоро да получат право да търгуват свободно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започва делото срещу Стоян Божев, грозят го 20 години затвор заради фатална пиянска свада

Окръжният съд в Бургас решава съдбата на 57-годишният Стоян Божев, който в началото на август 2020 г. уби след пиянска свада свой приятел в жк „Възраждане“. В процеса на разследването вече категорично е изяснено, че убийството е извършено с нож в квартирата на 57-годишния мъж. Причина за деянието е отказа […]