Нова наредба регулира бизнеса с хранителни добавки

NetNews

Държавата прави опит да регулира бизнеса с хранителни добавки, предаде NOVA. Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени за всички, които търгуват. Наредбата предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори.

Или казано по друг начин – интернет търговците също ще трябва да се регистрират. В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките. На хранителните добавки не бива да се приписва, че предпазват или лекуват болести. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Петър Александров е фитнес мениджър. Разбира от хранителни добавки и казва, че винаги гледа етикета, но признава, че голяма част от клиентите му, не правят така. Новата наредбата все още е на етап обсъждане, но от няколко месеца у нас има публичен регистър, в който са вписани всички, които имат право да търгуват с храни.

Така на практика потребителите ще могат да видят какви съставки има във всяка хранителна добавка. Ще има контрол и за продажбите в мрежата.

Какво трябва да знаем за Е-тата в храните?

„Има доста вредни съставки. Виждал съм в дадени протеини например да има съставки, които вдигат кръвното”, коментира спортуващият Мирослав Ангелов.

Надеждата е, че с новата регулация ще се ограничат и измамите с хранителни добавки в интернет, допълва NOVA.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Снежна маса спря движението през "Петрохан"

Временно движението през прохода "Петрохан" е ограничено поради свличане на снежна маса, предаде БНТ. Пътната обстановка в страната е усложнена заради снеговалежите, предупреждават от АПИ. Временно преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през прохода "Предел" е ограничено поради силен снеговалеж и снегопочистване. Освен това движението по АМ "Тракия" между […]