Обсъдиха подкрепата за бизнеса при премиера

NetNews

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше тема на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

Европейският банков орган разреши българският бизнес да ползва кредитния мораториум и да отложи плащането на лихви или главници по заемите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това е една от най-силните икономически мерки и бе едно от големите искания на бизнеса, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и посочи, че при предишния мораториум върху кредитите бизнесът разсрочи над 9 милиарда лева:

„Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки със съответните документи от Асоциация на търговските банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“

Премиерът Борисов допълни, че тази мярка е обсъдена с банките в България:

„Да си при белите държави във финансите – това са държавите от еврозоната, положихме много тихи усилия и за радост колегите от европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащанията на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията“.

Националната агенция за приходите ще разплаща компенсациите за микро, малкия и среден бизнес, затворени от заповеди на здравния министър, каза от своя страна министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Дадохме възможност на НАП да кандидатства за разплащане на безвъзмездно предоставяне на суми от европейските средства на микро, малки и средни предприятия. Тъй като НАП разполага с необходимия капацитет, възможности да ускори този процес и парите много по-бързо да стигнат до тези предприятия“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вече ще издават направление за PCR и след + антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Вчера стана ясно нелогичното ограничение личните лекари да издават направления за PCR, ако пациентът има положителен резултат от бърз тест. Пациентите […]