Поредно плащане на компенсации за туроператори и туристически агенти

NetNews

Министерството на туризма направи пето плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 – 31.12.2020 г. Изплатени са безвъзмездни средства на още 99 предприятия, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 3 139 606, 94 лв.

До момента общо финансираните предприятия са 572, а предоставените им средства възлизат на 32 256 993, 66 лв.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

На 22 март 2021 г. изтече крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Корнелия Нинова призна тежка загуба, но няма да подаде оставка

На брифинг в централата на БСП в София председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че няма да подаде оставка въпреки "тежката загуба" на изборите. Тя призна, че част от гласовете на левицата са отишли при "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!". "Аз няма да подавам оставка. Цялото изпълнително […]