Фалира една от най-големите авиокомпании

NetNews

HNA Group, в която влиза и Hainan Airlines, подаде документи за обявяване в несъстоятелност. Това беше най-голямата частна авиокомпания в Китай. Базата ѝ беше в град Хайнан, откъдето осъществяваше редовни и чартърни полети до 500 града в и извън Китай.

„Кредиторите са подали молба в съда за фалит и реорганизация на нашата група (бел. ред. HNA Group), поради невъзможност групата да изплати задълженията си“ се казва в съобщение на HNA Group до пресата.

„Групата ще си сътрудничи със съда за провеждане на съдебен контрол, ще насърчава активно работата по разпореждане с дългове и ще подкрепя съда да защитава законните права и интереси на кредиторите в съответствие със закона, за да осигури безпроблемния напредък в производството и функционирането на компанията“, пише още в изявлението.

През февруари 2020 г. китайските власти се намесиха в управлението на един от най-големите конгломерати в страната, тъй като той се бореше да преодолее дълговата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Преди време HNA Group привлече световното внимание с високите си разходи, купувайки дори дял от хотелския гигант Hilton Worldwide Holding и Deutsche Bank. Групата обаче задлъжня след появата на проблеми с ликвидността през 2017 г. Последният финансов отчет, който публикува, обхващащ първата половина на 2019 г., показва, че компанията има 706.7 млрд. юана (109 млрд. USD) дълг.

Hainan Airlines е създадена през 1989 г. под името Hainan Province Airlines. През 1993 г. е преименувана на Hainan Airlines. Компанията майка HNA Group е създадена през 2000 г. В нея акционери са и други авиокомпании, а именно: Shanxi Airlines (92,51 %), Chang'an Airlines (73,51 %), China Xinhua Airlines (60 %), Lucky Air, Deer Jet, Shilin Airlines (48,9 %) Grand China Express Air (20 %), Yangtze River Express, Hong Kong Airlines (45 %) и Hong Kong Express (45 %). Флотилията на HNA Group е 900 самолета.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лъчезар Борисов: България е перспективна дестинация

България постига високо ниво на нови инвестиции, както чуждестранни, така и вътрешни, въпреки международната криза през последната година. Продължаваме да регистрираме постоянно нарастващ интерес от страна на потенциални инвеститори, като само за изминалата година сме сертифицирали по ЗНИ проекти за над 1 млрд. лв. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар […]