Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

NetNews

Близо 1 млн. е общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства. Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще ги пътуващите при преминаване през границите.

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен – 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Словения ще работи за Албания и Северна Македония

Словения обяви своите приоритети за председателството на ЕС, съобщи БНТ. Държавата ще продължи да действа за започване на европейски преговори с Албания и Северна Македония. Днес Урсула фон дер Лайен посети страната. Тя присъства на церемониите за започването на председателския период. Словения планира да организира европейска среща със Западните Балкани. […]